Dieta LOW CARB
Dieta nisko-węglowodanowa: zasady, efekty, rodzaje
16.11.2022
Czym jest dieta LOW CARB?
Zgodnie z normami żywienia dla populacji Polski dolna granica dziennego zapotrzebowania węglowodanów wynosi 45% wartości energetycznej. W odpowiedzi na zmniejszoną dostępność węglowodanów i co za tym idzie niższe wartości insuliny we krwi organizm powinien rozpocząć wykorzystanie własnych zapasów tłuszczu w celu uzyskania energii. Spalasz własny tłuszcz i chudniesz. Brzmi wspaniale?
Aby sprostać tym wymaganiom skonstruowaliśmy dla was dietę pudełkową LOW CARB z następującym udziałem makroskładników:
- węglowodany poniżej 25%
- białko 20-30%
- tłuszcze 45-55%
Czym wyróżnia się dieta LOW CARB?
1) Podwyższona ilość białka w ciągu doby pozwala kształtować szczupłą, umięśnioną sylwetkę. Pozbywamy się tkanki tłuszczowej i chudniemy. Produkty białkowe w posiłkach wpływają też na sytość. Dłużej jesteśmy syci, a więc nie podjadamy między posiłkami. To świetna strategia ułatwiająca trawienie. Nie angażujemy ciągle układu trawiennego. więc mamy też więcej energii na inne czynności. Nasza mikrobiota jelitowa również lepiej funkcjonuje, jeśli nie jest notorycznie "zasypywana" jedzeniem. Celujemy w chude gatunki mięs, ryby, chudy nabiał, jaja oraz dodatek nasion roślin strączkowych.
2) Ograniczenie węglowodanów do poziomu poniżej 25% powoduje, że gospodarka cukrowa jest stabilna, nie ma też wyrzutów insuliny. Dzięki obecności warzyw i dodatku bezglutenowych zbóż (kasza gryczana, ryż brązowy, dziki, komosa ryżowa), w diecie zaspakajamy dzienne zapotrzebowanie na błonnik pokarmowy, który również jest podstawą zdrowych, czystych jelit. Zawartość właśnie błonnika, białka oraz tłuszczów, obniża indeks glikemiczny potrawy. Posiłek ma niski IG oraz ŁG. Dzięki temu jest bezpieczny dla cukrzyków. Jeśli jesteś aktywny fizycznie, to potrzebujesz węglowodanów. U osób z niską aktywnością fizyczną udział węglowodanów w diecie może być niższy niż 45%.
3) Na diecie nisko węglowodanowej "low carb" nie można zapomnieć o odpowiedniej podaży tłuszczu, który w ujęciu ilości dostarczanej energii będzie tu dominował nad innymi makroskładnikami. wybieraj tłuszcze będące źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych wykazujących działanie przeciwzapalne, tak jak robimy to my, komponując posiłki low carb w pudełkach. Dodany do posiłku tłuszcz spowalnia opróżnianie żołądka i wchłanianie węglowodanów w jelicie cienkim. Wartościowe źródła tłuszczu, będą miały korzystny wpływ na poziom lipidów we krwi.
4) Obecność warzyw jest ogromnie istotna stosując każdą dietę! Obniżamy w ten sposób ryzyko wystąpienia chorób KAŻDYCH! Warzywa są źródłem zdrowia, dostarczając nam cennych witamin, składników mineralnych, enzymów, antyoksydantów i błonnika. Im większe bogactwo kolorów na talerzu, tym lepiej.
5) Owoce na diecie Low Carb? Tak, tak, tak! Osoby z nadwagą, otyłością i zaburzeniami glikemii, z uwagi na zawartą w owocach fruktozę, często rezygnują z ich spożycia. Czy słusznie? Zgodnie z rekomendacją Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego dzienna ilość fruktozy nie powinna przekroczyć 50 gramów. Czy to dużo? 100 gramów jabłek to 7 gramów fruktozy. Zgodnie z rekomendacją PTD osoby z zaburzeniami glikemii mogłyby spożyć około 700 gramów czyli około 6 jabłek dziennie. Ta ilość dostarczyłaby także 14 gramów błonnika pokarmowego. Biorąc pod uwagę powyższe obliczenia obawa przed spożyciem owoców w zaburzeniach glikemii jest nieuzasadniona, a włączenie ich do diety w rozsądnych ilościach, także z uwagi na zwartość cennych witamin i minerałów, niską gęstość energetyczną oraz zaspokojenie chęci na słodki smak, wydaje się jak najbardziej wskazane. Bilansując naszą dietę Low Carb, z przyjemnością przemycamy owoce do menu, kontrolując poziom węglowodanów, by nie przekraczał 25%.
Diety niskowęglowodanowe bazują przede wszystkim na:
- jajach,
- mięsach,
- rybach (w szczególności tłustych),
- nabiale (mascarpone, sery pleśniowe, śmietana, twaróg),
- olejach (rzepakowym, lnianym, oliwie z oliwek, olejach rybich, olej MCT),
- orzechach i nasionach,
- awokado,
- warzywach i dodatku owoców
- węglowodanach złożonych takich jak rośliny strączkowe, produkty zbożowe, kasze, ryże, komosę itd.
W naszych pudełkach Low Carb stosujemy wyłącznie bezglutenowe składniki.
Rodzaje diet niskowęglowodanowych
Wyróżnia się 3 rodzaje diet LOW CARB:
- dieta ketogeniczna, gdzie zawartość węglowodanów wynosi do 50 gramów lub mniej niż 10% energii diety,
- dieta niskowęglowodanowa (low carb), gdzie wartość węglowodanów powinna wynosić poniżej 120 g lub mniej niż 26% energii diety,
Ten wariant diety przygotujemy za Ciebie ► Dieta Low Carb IF
- średniowęglowodanowa, gdzie spożycie węglowodanów wynosi 26-45 % energii diety.
To nasza dieta SPORT ► Sport Harmony
Na jakie korzyści pozwala dieta niskowęglowodanowodanowa?
- Zrzucenie zbędnych kilogramów – w przypadku umiejętnego przeprowadzenia diety oraz wyjścia z niej.
- Uzyskanie lepszego samopoczucia, więcej energii, lepsza witalność.
- Sprawniejsze funkcjonowanie mózgu - przyczynia się do tego zwiększona ilość tłuszczów jako źródła energii oraz unikanie cukrów prostych.
- Poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci.
Dieta LOW CARB stanowi szybki i skuteczny sposób na redukcję zbędnych kilogramów. Stosowanie diety według wytycznych pozwala zauważyć efekty już w 3 tygodnie!
Dieta LOW CARB - korzyści zdrowotne
W literaturze naukowej notuje się, że podczas stosowania diety low carb jej użytkownicy zauważają pozytywne efekty diety, takie jak:
- utrata masy ciała i szybkie obniżenie masy ciała
- poprawa wrażliwości na insulinę,
- mniejsze wahania poziomu glukozy we krwi i niższy poziom cukru we krwi na czczo,
- zmniejszenie ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowych
- naprawa zaburzenia w pracy tarczycy
- dłuższe uczucie sytości.
Dieta LOW CARB - wpływ na zdrowie
- poprawia insulinowrażliwość - zmniejsza insulinooporność,
- wpływa na obniżenie stężenia glukozy na czczo,
- wpływa na obniżenie stężenia hemoglobiny glikowanej (HbA1c),
- wpływa na obniżenie poziomu całkowitego cholesterolu, LDL oraz
- triglicerydów.
Dla kogo jest dieta niskowęglowodanowa?
Dla osób które cierpią na jednostki chorobowe takie jak:
- insulinooporność
- hashimoto
- niedoczynność tarczycy
- PCOS
- Kandydoza
Dieta ta znajdzie również zastosowanie, gdy zmagasz się z zaburzeniami regulacji poziomu glukozy we krwi (cukrzyca typu I, typu II, czy też IO) ograniczając węglowodany.
Wskazania do rozpoczęcia diety LOW CARB
Dieta niskowęglowodanowa i wysokotłuszczowa to sposób żywienia rekomendowany przede wszystjun osobom chorym na cukrzycę typu I oraz II. Profilaktycznie jest również zalecana ludziom zmagającym się z hiperglikemią lub insulinoopornością.Stosowanie diety low carb umożliwia zmniejszenie dawki leków przyjmowanych w wypadku leczenia tych dolegliwości.
Kiedy nie należy stosować diety niskowęglowodanowej?
Diety low carb nie powinny stosować przede wszystkim osoby zmagające się z niewydolnością wątroby oraz nerek, z uwagi na dość dużą podaż białka i tłuszczu. Nie zalecą się także kobietą w ciąży i matką karmiącym.
Przeciwskazania do diety LOW CARB
- choroby układu krążenia,
- ciąża i karmienie piersią,
- schorzenie trzustki,
- choroby nerek, kwasice organiczne, kamica nerek i dróg żółciowych,
- hipoglikemia,
- problemy z wątrobą
Dieta niskowęglowodanowa jest priorytetem dla osób cierpiących na insulinooporność. Jeżeli insulinooporność nie zostanie w porę zdiagnozowana i nie będzie odpowiednio leczona, może to doprowadzić do zachorowania na:
- cukrzycę typu 2,
- zespołu metabolicznego,
- chorób serca i układu krwionośnego,
- bezdechu sennego,
- niealkoholowego stłuszczenia wątroby
- zaburzeń gospodarki hormonalnej.
Czego nie jeść w diecie LOW CARB?
Eliminujemy produkty wysokoprzetworzone oraz nadmiaru tłuszczów nasyconych.
Jak mądrze spożywać owoce w diecie niskowęglowodanowej?
Większość gatunków owoców powinna być ponadto spożywana w postaci surowej – warunkuje to duża wrażliwość witamin i składników mineralnych na proces obróbki termicznej, która pozbawia je pierwotnych właściwości zdrowotnych i odżywczych. Choć stosunek warzyw i owoców niezależnie od rodzaju stosowanej diety powinien wynosić 4:1, niektóre z nich mogą być spożywane w większej, a inne w mniejszej ilości. Z obserwacji i badań dietetycznych wynika bowiem, iż nadmierna konsumpcja wysokokalorycznych owoców oraz tych o średnim i wysokim wskaźniku glikemicznym, prowadzić może do otyłości lub – w przypadku stosowania diet odchudzających utrudnić – osiągnięcie oczekiwanych rezultatów.
Owoce, które śmiało możesz jeść w diecie niskowęglowodanowej i znajdziesz je między innymi naszych dietach pudełkowych:
- maliny, bogate źródło witamin głównie C i E,
- truskawki, są niskokaloryczne i niskowęglowodanowe,
- arbuzy, w ich 100-gramowej porcji znaleźć można 37 kcal i 8,4 g węglowodanów. Zawarta w nich cytrulina sprzyja regeneracji organizmu po intensywnym treningu fizycznym, a będące ich składnikiem przeciwutleniacze zapobiegają wystąpieniu nowotworu i zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca,
- grejpfruty, jako jeden z najbogatszych w witaminę C cytrusów dostarcza organizmowi więcej niż jej zalecane dzienne spożycie,
- awokado, bogate źródło potasu, witamin C, E i A, kwasu foliowego, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 3-6-9).
Okno żywieniowe
Dieta okienkowa - tzn. dieta 8 godzinna, to swego czasu bardzo modny program żywieniowy. "Przerywany post" (IF - Intermittent fasting) polega na powstrzymywaniu się od posiłków (post) w określonych odstępach czasu, czyli ważne kiedy jesz, a nie ile. Dietetycy coraz bardziej przekonują się do niej, gdyż najważniejsze to aby jeść regularne posiłki, od 3 do 5 posiłków, co 3-4h. Kolejną z zalet jest mniejsze ryzyko podjadania, które jest jednym z najczęstszych błędów popełnianych podczas odchudzania.
Dieta nie ustala co jeść, tylko wytycza ścisłe godziny jedzenia posiłków, które dla osób lubiących się najeść jest ogromną zaletą. Zwolennicy diety IF odczuwają znacznie lepsze samopoczucie. Twierdzą, iż zwiększona posiadają więcej energii, lepiej im się pracuje oraz osiągają lepsze efekty podczas treningu.
Więcej o tej metodzie przeczytacie w artykule Kasi ► Dieta IF - ile można schudnąć?
Czy dietę pudełkową można pogodzić z IF?
Tak oczywiście! Diety okienkowe pozwalają nam na jedzenie dowolnej liczby posiłków podczas okna żywieniowego. Nie ma też szczegółowych wytycznych co do ich jakości. IF ma sens dla nas jedynie wtedy, gdy posiłki są zbilansowane i kalorycznie dopasowane do naszych potrzeb. Dlatego też catering dietetyczny jest idealnym wyborem także dla osób stosujących metodę IF, ze względu na gotowe rozwiązania skrupulatnie przygotowane pod nadzorem doświadczonych dietetyków.
Nasza dieta LOW CARB IF to 3 przepyszne, zdrowe i zbilansowane posiłki (śniadanie, obiad i kolacja). Ich smakiem możesz cieszyć się właśnie podczas okna żywieniowego. Zestaw dopieszczamy też codziennym pitnym dodatkiem prozdrowotnym.
Stworzyliśmy LOW CARB IF, by przywrócić prawidłowy rytm dobowego odżywiania 16/8. Co to oznacza w praktyce? Po 16 godzinnym okresie postu czeka na Ciebie 8 godzinne okno, podczas którego cieszysz się zdrowymi i pysznymi posiłkami, w których ograniczyliśmy węglowodany.
Ile węglowodanów spożywać w diecie IF?
Ich ilość nie powinna przekraczać 120g dziennie.
Dlaczego w naszej diecie okienkowej (IF) nie ma glutenu?
Gluten to białko roślinne znajdujące się, np. w pszenicy, życie, orkiszu czy jęczmieniu. Przez większość ludzi jest dobrze przyswajalny, a przez resztę wykazuję nietolerancje. Nietolerancja może przybrać formę celiakii, nadwrażliwości czy alergii. W takim przypadku podstawą jest dieta, która wyklucza produkty zawierające białko roślin. Gluten chętnie przyczepia się do ścianek jelit, powodując ich rozszczelnianie. Od lat komponujemy potrawy, w których eliminujemy gluten, by czuć się świetnie i być zdrowym.
Dieta IF w wersji gluten free LOW CARB to idealna propozycja dla osób, które chcą przejść na dietę IF, ale nie tolerują glutenu. Oferujemy trzy warianty kaloryczności:
- 1200 kcal,
- 1500 kcal,
- 1800 kcal.
Jak schudnąć bez efektu jo-jo?
Największym błędem jaki ludzie popełniają jest to, że od razu po odstawieniu diety, wracają do swoich poprzednich, złych nawyków. Porzucenie diety warto najpierw skonsultować z doświadczonym dietetykiem. Pamiętaj, dieta powinna być Twoim nowym sposobem odżywiania, utrwalanym i praktykowanym każdego dnia. W innym wypadku będzie tylko krótkotrwałą przygodą.
Biuro Food Harmony Catering służy Ci pomocą od poniedziałku do piątku, w godzinach: 8.00-16.00
zadzwoń: 577-939-222
napisz: hello@cateringfoodharmony.pl
Podsumowując
Z pewnością ograniczenie spożycia cukrów oraz wprowadzenie do diety zdrowych tłuszczy, bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3, może korzystnie wpłynąć na stan zdrowia, może również zahamować niekorzystne procesy zapalne toczące się w organizmie, nasilane przez wysoko przetworzoną, bogatą w cukry proste, tłuszcze nasycone i tłuszcze trans dietę. Mogą być pomocne w leczeniu i profilaktyce cukrzycy typu 2 , PCOS, hashimoto, insulinooporności.
- Dieta pudełkowa (IF) jest idealną dietą dla osoby zabieganej, prowadzącej nieregularny tryb życia oraz chcącej zadbać o swoje nawyki żywieniowe.
- Dieta LOW CARB jest natomiast dietą idealną dla osób które chcą schudnąć.
Co oferujemy?
Nasz zestaw diety LOW CARB zawiera mięso, ryby, jaja, ser feta oraz kozi, jogurty wegańskie, warzywa, owoce, tłuszcze roślinne, orzechy, odrobinę strączków i zbóż bezglutenowych, tofu. Kompozycja to 3 posiłki dziennie z codziennym prozdrowotnym dodatkiem pitnym dla wzmocnienia efektów diety. Przykładowe zestawy stworzone przez catering foodharmony dla diety LOW CARB (3 dni):
Dzień 1
- Śniadanie: Owsianka a'la Bounty - low carb
- Obiad: Kaczka w sosie z żurawinowo-jeżynowym z puree z dyni i surówką z czerwonej kapusty
- Kolacja: Pstrąg tęczowy ze szpinakiem i migdałową kruszonką
Dzień 2
- Śniadanie: Smoothie z grejpfruta i chia na start dnia. Omlet z wędzonym łososiem i cukinią, wegańska feta z pomidorkami koktajlowymi
- Obiad: Meksykańskie naleśniki a'la chilli con carne
- Kolacja: Szaszłyki z krewetkami, papryką i ananasem z sosem BBQ z suszonych śliwek
Dzień 3
- Śniadanie: Placuszki migdałowe z jogurtem naturalnym kokosowym i śliwkami duszonymi w cynamonie
- Obiad: Fit kotlet pożarski z ziemniakami w mundurkach i duszoną kapustą z koperkiem
- Kolacja: Kalafior marynowany w sosie hoisin z pieczoną marchewką, kaczką z chili i kolendrą.
Jak widać, mimo ograniczenia węglowodanów do poziomu poniżej 25%, posiłki mogą być PYSZNE!
Przeczytaj więcej : Dieta Cukrzycowa - objawy
Artykuł przygotowała:
Kamila Kłeczek
studentka Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach
z pomocą:
Kasia Kowalik
Dietetyk i współtwórca Food Harmony Catering