Ile węglowodanów jeść dziennie?
Ile węglowodanów jeść dziennie?

13.01.2022
Temat węglowodanów najczęściej pojawia się w kontekście odchudzania. Jednak czy rzeczywiście należy je wykluczyć z diety, aby schudnąć? W prosty sposób postaramy się udowodnić Wam, że nie takie straszne te węglowodany jak je malują :) A w zdrowej i zbilansowanej diecie znajdzie się miejsce dla każdego!
Przyznajcie sami, zapewne nie raz spotkaliście się ze stwierdzeniem, że stosując dietę redukcyjną konieczne jest wykluczenie makaronu, pieczywa, kaszy czy ryżu.
Zanim postanowicie dość mocno zubożyć Waszą dietę, pozwólcie nam przedstawić kilka faktów, i tym samym zapobiec powielaniu przez Was podstawowych błędów żywieniowych.
Czy węglowodany są nam potrzebne?
Węglowodany, nazywane także cukrami, są podstawowym źródłem energii dla naszego organizmu, charakteryzują się łatwą przyswajalnością, a do ich spalania organizm potrzebuje niewiele tlenu, co ma szczególne znaczenie u osób ćwiczących.
Dodatkowo w naszych organizmie węglowodany spełniają wiele funkcji fizjologicznych: wpływają na regulację poziomy głodu i sytości, poprawy wchłaniania wapnia, przyspieszają tempo metabolizmu, a także wykazują korzystny wpływ na florę bakteryjną i prawidłową perystaltykę jelit. Są jedynym źródłem energii dla naszego mózgu, rdzenia nerwowego i erytrocytów. Jeżeli jesteście osobami aktywnymi, węglowodany powinny mieć dla Was szczególne znaczenie, stanowią bowiem materiał zapasowy pod postacią glikogenu zmagazynowany w mięśniach, dzięki czemu zwiększają wytrzymałość organizmu, a tym samym efektywność treningów.
Nadmierne restrykcje węglowodanów w diecie mogą objawiać się rozdrażnieniem, zmęczeniem, problemami z koncentracją, zaburzeniami snu, zaparciami, a także mogą powodować niedobory żywieniowe.
Po jakie węglowodany warto sięgać?
Węglowodany proste - to te które charakteryzują się szybkim wchłanianiem i wysokim indeksem glikemicznym. Spożywane w nadmiarze będą wykazywały nie tylko niekorzystny wpływ na sylwetkę, ale i samopoczucie. Zapewne każdy z nas poznał magiczne działanie słodkich przekąsek, powodują szybki przypływ energii, niestety po krótkim czasie efekt mija, a my nadal czujemy głód i chęć na podjadanie. Nie oznacza to wcale, że powinniśmy zupełnie wykluczyć je z naszego jadłospisu, pamiętajmy jednak o tym, aby stanowiły one tylko dodatek oraz były częścią pełnowartościowego posiłku.
W naszych zestawach także możecie je znaleźć, to żadna zbrodnia, pełnoziarniste pancakes w połączeniu z jogurtem naturalnym, owocami i czekoladą? Dlaczego nie, pamiętajmy, aby w zdrowych odżywianiu zachować także zdrowy rozsądek :) Najważniejsza jest prawidłowa kompozycja, ale to bierzemy na siebie! Pamiętajcie, że znaczne ilości węglowodanów prostych znajdziemy w oczyszczonych produktach zbożowych (tych z białej mąki), a także słodkich przekąskach z dodatkiem cukru.
Węglowodany złożone - to te po których spożyciu długo utrzymuje się wysoki poziom sytości. Korzystnie wpływają na naszą kondycją fizyczną, umysłową i gospodarkę energetyczną. Dlatego też w naszej diecie nie powinno zabraknąć razowych makaronów, grubych kasza, brązowego ryżu, pełnoziarnistego pieczywa czy nasion roślin strączkowych. Węglowodany złożone są także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który jest kluczowym elementem zdrowego odżywiania. Daje uczucie sytości, spowalnia wchłanianie cukrów do krwioobiegu, zapobiega zaparciom - w szczególności powinny o nim pamiętać osoby chorujące na cukrzycę czy miażdżycę.
Zależy Ci na zdrowej diecie? Zobacz mapę, rejony dostaw naszych diet
Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na węglowodany?
Myślę, że odpowiedzą na to pytanie Was nie zaskoczymy, to kwestia indywidualna :) Ilość węglowodanów w diecie powinna być dopasowana do naszego zapotrzebowania kalorycznego, ilości aktywności fizycznej czy nawet celów sylwetkowych. W przypadku zdrowej i prawidłowo zbilansowanej diety ilość węglowodanów waha się w przedziale pomiędzy 45-65 % energii, pamiętając o tym, aby dzienne zapotrzebowanie na węglowodany nie było mniejsze niż 130 g.
Aby jeszcze bardziej przekonać Was to tego, że diety niskowęglowodanowe wcale nie stanowią cudownego środka na odchudzanie, przedstawimy Wam badanie porównujące 4 warianty diety:
- dieta normobiałkowa i normowęglowodanowa
- dieta normobiałkowa i niskowęglowodanowa
- dieta wysokobiałkowa i normowęglowodanowa
- dieta wysokobiałkowa i niskowęglowodanowa
Jak był efekt?
Okazało się, że najlepsze efekty odchudzające przyniosły diety bogate w białko, i to niezależnie od ilości węglowodanów. Tym samym Autorzy wyciągnęli słuszne wnioski, że to wysoka zawartość białka, a nie niska węglowodanów, jest odpowiedzialna za skuteczność działania diet niskowęglowodanowych.
Pamiętajmy o tym, że każde restrykcje żywieniowe niosą za sobą ryzyko wystąpienia niedoborów. Dlatego codziennie dbamy o to, aby dostarczane przez nas posiłki stanowiły idealny balans i przysłużyły się Waszemu zdrowiu.
Sprawdź naszą ofertę diet ► diety Food Harmony Catering
Jeżeli macie wątpliwości która dieta będzie dla Was najlepsza czekamy na Was po drugiej stronie słuchawki i służymy radą oraz wiedzą. Wiemy o tym, że wspólnymi siłami uda nam się osiągnąć Wasz upragniony cel!

Dietetyk Katarzyna Kowalik
Zapytaj naszego Dietetyka o dietę najlepszą dla Ciebie:
Tel: 577-939-222
Życzymy dużo zdrówka ☺