Odporność pochodzi z brzucha - Mikrobiom
Mikrobiom - czyli odporność z brzucha
21.01.2022
W ostatnim czasie coraz większą popularność zyskują pojęcia dotyczące odporności pochodzącej z jelit oraz mikrobiom. Dla większości osób, nie są one zrozumiałe, dlatego w poniższym tekście postaramy się rozwiać wszelkie wątpliwości i przede wszystkim przedstawić dlaczego stan naszych jelit powinnien być dla nas istotnym zagadnieniem.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jaką funkcję pełnią jelita i mikrobiom?
- Co to jest mikrobiom, jak powstaje i co wpływa na jego prawidłowy rozwój?
- Jak zadbać o swoją mikroflorę jelitową?
Jaką funkcję pełnią jelita?
Jelita to odcinek naszego przewodu pokarmowego zlokalizowany między dwunastnicą a odbytnicą. Dzielimy je na jelito cienkie, które wyposażone jest w kosmki jelitowe odpowiadające za wchłanianie substancji odżywczych oraz jelito grubego dbające o wchłanianie wody i soli mineralnych, które powstały pod wpływem enzymatycznego rozkładu pożywienia, jak również za formowanie mas kałowych.Tworzą one sieć, która z perspektywy zdrowia, układu odpornościowego jak również gospodarki hormonalnej jest dla nas bardzo istotna. Poprzez odpowiednie wchłanianie do naszego krwiobiegu przedostają składniki mające za zadanie odpowiednio odżywić nasz organizm. W odwrotnym kierunku wydalane są zbędne substancje toksyczne, niestrawione resztki pokarmowe i produkty uboczne przemiany materii, co rzutuje na całokształt funkcjonowania naszego organizmu i utrzymania homeostazy.
Co to jest mikrobiom i jak powstaje?
Ciekawostką jest, że jelito grube dorosłego człowieka może zasiedlać nawet 2 kilogramy zróżnicowanych drobnoustrojów takich jak: wirusy, bakterie czy grzyby i to właśnie one stanowią nasz mikrobom! Warto pamiętać, że nie jest on zlokalizowany wyłącznie w jelitach, ale zasiedla również inne tkanki naszego organizmu, występując między innymi: na skórze, w jamie ustnej czy w drogach moczowo-płciowych. Najczęściej jednak wspomina się o tzw. mikrobiocie jelitowej, która stanowi największe skupisko drobnoustrojów i dzięki tak dużej populacji faktycznie jest jednostką sterującą wieloma procesami, które zachodzą w naszym ustroju. Aż 70% naszego układu odpornościowego jest zależne od mikroflory jelitowej i jest ściśle powiązany z eubiozą, czyli równowagą ekosystemu drobnoustrojów jelitowych.
Już w okresie prenatalnym, podczas rozwoju płodu zaczyna kształtować się nasz specyficzny mikrobiom, a najważniejszy okres jego rozrostu przypada na 1000 pierwszych dni życia. Dlatego też dużą rolę pełni sposób przyjścia na świat drogą naturalną oraz karmienie piersią. To właśnie bakterie nabywane tymi sposobami są kombinacją mikroorganizmów i niezbędnych składników, które mały organizm wykorzystuje do budowy układu odpornościowego.
► Przygotowujesz się do ciąży? Już wcześniej zadbaj o stan swojej mikrobioty i wypróbuj nasze diety, dzięki którym przekażesz swojemu potomstwu pakiet dobrych drobnoustrojów.
Skąd wiem, że moja mikrobiom jest w dobrej kondycji?
Nie od dziś powtarzana jest teza, aby wsłuchać się w swój organizm. To on podpowiada nam, jaki jest stan naszego zdrowia i wysyła odpowiednie sygnały, które mają za zadanie zmusić nas do zmian. Częste gazy, wzdęcia, biegunki czy zaparcia wskazują na zaburzone funkcjonowanie układu pokarmowego. Dodatkową obserwacją należy objąć wygląd stolca. Z pomocą przychodzi tutaj skala Bristolska, która pozwala na ocenę czasu pasażu jelitowego. Dzięki wnikliwej analizie naszego organizmu oraz użyciu odpowiednich skal jesteśmy w stanie poprawnie ocenić kondycję przewodu pokarmowego.
Co wpływa na stan naszej mikrobioty jelitowej?
Skoro, udało nam się przejść przez trudniejszą część tego artykuły, jaką są definicję, czas przedstawić to, co możemy zrobić, aby pielęgnować i wzmocnić nasz „drugi mózg” - jelita. Dużą rolę na jakość mikrobioty jelitowej ma szeroko pojęty styl życia.
Rytm dobowy, sen, stres
Nasz zegar biologiczny, czyli czynniki wewnętrzne, które regulują charakter procesów wzrostu i rozwoju, aktywności, snu i odżywiania się. Należy zatem zadbać o zachowanie równowagi dnia i nocy oraz spożywanie posiłków w odpowiednim czasie, co przełoży się na jakość naszej mikrobioty jelitowej i poprawę odporności. Słaba jakość snu, długotrwałe zmęczenie czy nieregularny tryb życia powodują, że ilość bakterii ulega zmniejszeniu. Dodatkowo stres zwiększa poziom hormonów, które zaburzają równowagę mikrobiomu. Warto znaleźć swój sposób na radzenie sobie z sytuacjami stresowymi oraz zadbać o odpowiednią ilość snu co również usprawni funkcjonowanie naszych jelit.
► O stresie i wpływie kortyzolu, wspomnieliśmy więcej w poniższym artykule: Kortyzol i wypalenie nadnerczy - zapanuj nad swoimi hormonami
Leki i antybiotyki
Nadmierne zażywanie leków czy antybiotyków wpływa na zmianę struktury funkcjonowania naszego mikrobiomu. Istotnym jest, aby zażywać tego typu leki wyłącznie zgodnie z zaleceniami lekarza. Należy również pamiętać, aby w czasie antybiotykoterapii oprócz zbilansowanej diety włączyć suplementację probiotykami np. Sanprobi.
Aktywność fizyczna
Zbyt niska aktywność fizyczna sprzyja nadwadze, otyłości i rozwojowi chorób cywilizacyjnych, co prowadzi do zachwiania równowagi całego organizmu i rozwoju przewlekłego stanu zapalnego. Z kolei intensywna i długotrwała aktywność, połączona ze stresem i reżimem żywieniowym, może prowadzić do zaburzeń mikrobioty oraz niekorzystnie wpływać na stan bariery jelitowej. W szczególnym stopniu zaburzeniom ulegają wyściełające je komórki, przez co jelito staje się mniej szczelne. Badania wskazują, że regularna i umiarkowana aktywność fizyczna nie tylko wpływa na stan układu pokarmowego, regularne wypróżnienia, jak również stan psychiczny w sposób szczególny powiązany z przewodem pokarmowym.
Odżywianie:
Nawyki żywieniowe oraz prawidłowe odżywianie zawsze było i wciąż jest najlepszym i najprostszym sposobem wspomagającym nasz układ pokarmowy. Nasza dieta powinna być bogata w naturalne probiotyki i prebiotyki. Należy zatem zwrócić szczególną uwagę na:
- zwiększenie spożycie kwasów omega-3 i omega-6, które znajdują się w oliwie z oliwek, rybach morskich, orzechach i pestkach.Oliwa nie tylko wzbogaca smak potrawy, ale jest jednym z najzdrowszych tłuszczów. Dzięki zawartości polifenoli i antyoksydantów wymienione produkty łagodzą stan zapalny. Te składniki są obecne w każdej z diet, za wyjątkiem postu warzywno-owocowego. Każdy dresing przygotowujemy na bazie wysokiej jakości oliwy z oliwek. Przyrządzamy go na zimno, aby nie doszło do uwodornienia cennych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu mamy pewność, że profil tłuszczowy jest wartościowy i pożądany.
- zwiększenie podaży błonnika pokarmowego, poprzez spożycie dużej ilości różnorodnych warzyw, owoców i pełnoziarnistych produktów. O tym, że warzywa i owoce są zdrowe, wiedzą praktycznie wszyscy, a i tak ograniczają się do mało różnorodnej palety. Prowadzi to do ubogiej jakości mikrobiomu, a bakterie jelitowe nie otrzymują wartościowego pożywienia. W naszych dietach dostarczamy Ci 5 różnych posiłków, a więc i całą gamę cennych i pysznych warzyw, owoców i innych źródeł błonnika pokarmowego.
- zwiększenie spożycia fermentowanych produktów tj. kiszonki, jogurty naturalne, kefiry i maślanki bogate w bakterie z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium. Fermentacja zyskuje coraz większą popularność, bo nie tylko wzbogaca smak i konsystencję, ale też dostarcza mnóstwa dobrych bakterii. Fermentowana żywność bogata jest w mikroorganizmy o dużym stężeniu, stąd też jej dużą zasługa wspomagająca jelita. Dlatego też kisimy dla Was buraki, ogórki i przygotowujemy kimchi. Uwielbiamy kiszonki, znamy ich moc więc zawsze będą obowiązkowym elementem w naszym menu.
- wprowadzenie naturalnych ziół i przypraw. Bazylia, oregano, tymianek, imbir czy kurkuma zawierają dużo polifenoli, które nie tylko wspomagają pracę jelit, ale także wykazują właściwości przeciwzapalne. Od zawsze mieszankom przyprawowym mówimy NIE! Każde przygotowywanie potraw rozpoczynamy od mycia i siekania świeżych ziół oraz obierania korzenia imbiru, kurkumy i cebuli.
- dbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu.
W naszej diecie powinny występować produkty, które należy spożywać w większych ilościach, ale są takie które powinniśmy ograniczyć. Do takich zaliczamy:
- produkty bogate w cukier i sztuczne słodziki,
- żywność wysokoprzetworzona i bogatotłuszczową,
- napoje alkoholowe, używki i wyroby tytoniowe
Poruszając temat jelit i mikrobioty nie sposób pominąć dwóch pojęć jakimi są prebiotyki i probiotyki. Prebiotyki to rodzaje błonnika roślinnego, który odpowiedzialne są za rozrost dobrych bakterii w jelitach. Traktowane jako „nawóz” dobrego mikrobiomu. Zaliczamy do nich takie produkty jak: cebula, por, czosnek, cykoria, liście mniszka pospolitego, szparagi, topinambur, jęczmień, nasiona lnu czy jabłka. Z kolei probiotykami nazywamy żywe bakteria lub drożdże, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystny efekt zdrowotny.
► Dodatkowe informację jak zapobiegać problemom jelitowym i dlaczego naturalna flora bakteryjna jest tak istotna znajdziesz tu: Dieta w zespole jelita drażliwego
Wsparcie mikrobioty jelitowej przede wszystkim wykazuje dieta wegańska i wegetariańska oparta o naturalne produkty spożywcze. Możesz także skorzystać z oferty naszego cateringu, który pomoże Ci zadbać o zdrowie Twoich jelit, jak i całego Twojego organizmu. Szczególnie w dbaniu o układ pokarmowy polecamy Free Wege, Free Wege z rybami, a więc zestaw bez glutenu, bez nabiału z dużą zawartością antyoksydantów z prozdrowotnymi dodatkami wspierającymi właściwą kondycją jelit. Dobrym wyborem jest także dieta Wege Harmony i Wege z rybami. Sprawdź naszą ofertę diet ► diety Food Harmony.
Dodatkowo, mamy cały wachlarz wartościowych dodatków w ofercie, które warto włączyć do swojej diety również mając na uwadze dobro naszych jelit i odporność, są nimi, nasz domowy zakwas buraczany, będący źródłem cennych bakterii probiotycznych, szoty imbirowo-cytrynowe z kurkumą na odporność z właściwościami antybakteryjnymi oraz szoty chlorofilowe bazujące na spirulinie (sproszkowanej aldze morskiej), natce pietruszki i wodzie alkalicznej.
HIT prozdrowotny to również nasze długo gotowane, ekologiczne BULIONY KOLAGENOWE, przeczytaj o nich więcej i jak najszybciej włącz je do swojej diety ► Dieta bulionowa
Jeśli wszystkie cenne zasady wspomniane w artykule chcesz włączyć do swojego życia bo zależy Ci na swoim zdrowiu, wybierz pasjonatów zdrowego odżywiania w pysznej i różnorodnej formie czyli zamów dietę Food Harmony Catering: kliknij tutaj i zamów.
Nasze Dietetyczki również z przyjemnością pomogą Ci dobrać optymalną dietę:
zadzwoń: 577-939-222
napisz: hello@cateringfoodharmony.pl