Dlaczego Food Harmony to
NAJLEPSZY CATERINGDLA CIEBIE
Bo dokładnie
wiemy czego potrzebujesz!
wybierz dietę odpowiednią dla siebiestrzałka
Zatroszcz się o JELITA- jedz KISZONKI

Nie ma nic zdrowszego niż KISZONKI

data29.07.2021
data

Kiszonki– więcej niż zwykła żywność. Okiem praktykanta- przyszłego, doskonale rokującego Dietetyka.

Spis treści:



Kiedy przyszedłem do Food Harmony jako student dietetyki, zaskoczyło mnie, że do sporządzania posiłków wykorzystywane są kiszone ogórki, kimchi i inne naturalnie utrwalone produkty. Darzę
szacunkiem, ponieważ wiele firm idzie na łatwiznę korzystając z warzyw poddawanych opryskom, wielokrotnie przetworzonej żywności i wzmacniaczy smaków. Nie mówiąc już o samodzielnym kiszeniu. Food Harmony wykazuje się kreatywnością niezwykłą szukając tego co najlepsze, a jedną z tych rzeczy są kiszonki. Jak wpływają one na nasz organizm oraz jakie cenne składniki są w nich zawarte? Tym chciałbym się z Wami podzielić.

Nasze bestsellery

Wegetariańska dieta bezglutenowa bez nabiału. 1200 kcal / 1500 kcal / 1800 kcal / 2000 kcal / 2500 kcal
Popularna dieta, zwana również dietą Adel. 1000 kcal / 1200 kcal / 1500 kcal
Dobrze zbilansowana, zdrowa dieta na co dzień. 1200 kcal / 1500 kcal / 1800 kcal / 2000 kcal / 2500 kcal


Żywność kisimy od wieków. Głównym powodem kierującym nas ku temu zabiegowi jest chęć
przedłużenia trwałości produktów. Jednak teraz wraz z rozwojem nauki dowiedzieliśmy się o ich
prozdrowotnych właściwościach.

Doskonałe źródło WITAMIN

 Przeczytaj równieź Co warto jeść na kolację

DOBRE BAKTERIE- wsparcie naszych jelit

 

We wszystkich kiszonkach są bakterie kwasu mlekowego. To najpopularniejszy i jeden z najważniejszych probiotyków, czyli dobrych bakterii wspomagających nasz organizm, wzmacniających jego odporność.  Powstały kwas mlekowy choćby obniża pH w jelitach do wartości optymalnej (5,8- 6,5) co sprzyja poprawnemu rozkładowi resztek i usuwania szkodliwych metabolitów. Od kondycji naszych jelit zależy czy jesteśmy odporni, zdrowi, pełni sił ale i szczęśliwi i odżywieni bo to właśnie w jelitach  powstaje 90 % serotoniny, a więc hormonu szczęścia. Od kondycji jelit zależy wchłanialność substancji odżywczych z pożywienia i ich dalsze wykorzystanie w organizmie. Od szczelności jelit będzie zależało także czy powstanie stal zapalny w naszym organizmie. Zadbajmy więc o siebie od wewnątrz, zatroszczmy się o jelita serwując sobie w codziennym menu kiszonki.



WSPARCIE PRZY ODCHUDZANIU


Kiszonki są doskonałą alternatywą dla osób odchudzających się. Podczas kiszenia mikroorganizmy
wykorzystują cukry zawarte w warzywach i owocach, zmniejszając ich kaloryczność. Wzbogacenie
diety o te produkty ułatwi utratę masy dostarczając jednocześnie ważnych składników odżywczych.
Produkty kiszone obniżają również zawartość cholesterolu wpływając pozytywnie na zdrowie i układ
krążenia.

KONSERWANTY? Komu to potrzebne.


Najważniejsze jest to, że podczas kiszenia nie ma konieczności używania żadnych sztucznych
konserwantów i utrwalaczy. Dobre mikroorganizmy zakwaszają środowisko i hamują rozwój
szkodliwych bakterii. Przyjazne mikroorganizmy zawarte w kiszonkach wytwarzają kwas mlekowy
stabilizujący naszą mikrobiotę oraz cząsteczki DNA w komórkach nabłonka jelitowego. Regulują
również perystaltykę jelit zapobiegając w ten sposób zaparciom.

Ulga w upalne dni


Spożywanie soczystych kiszonych ogórków, kapusty czy gruszek doskonale zaspokaja pragnienie i daje uczucie świeżości. Warto spróbować tej alternatywy szczególnie w lecie, kiedy temperatura
mocno nas wyczerpuje.

Kiszonki w naszej zdrowej kuchni Food Harmony


Produkty kiszone to doskonały dodatek do posiłków. Food Harmony odpowiednio komponuje i
bilansuje potrawy sprawiając, że zmieniają się one w prawdziwe barwne i smaczne cudo. Codziennie kisimy dla Twojego zdrowia buraki, z których powstaje zakwas buraczany. Taką buteleczkę 250 ml możesz dorzucić do codziennego zestawu diety. Znajdziesz ją w produktach dodatkowych- w formularzu zamówienia na naszej stronie. Jeśli nie szukasz nudy na talerzu i doceniasz prozdrowotne walory posiłków, to sprawdź ofertę Food Harmony Catering- cateringu tworzonego z pasji do zdrowia i natury!

Bibliografia:

Szczęśliwe jelita, Vincent Pedre, Wydawnictwo Vivante, Białystok 2016                                                                                                                                                                                    

Zespół jelita nadwrażliwego, Redakcja naukowa dr n. med. Mirosława Gałęcka, Wydawnictwo lekarskie, Warszawa 2020

Artykuł przygotował:

Andrzej Siemek- praktykant Food Harmony Catering, student Dietetyki

 

Polecamy także

Promocje! Cennik
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij