Zatroszcz się o JELITA- jedz KISZONKI
Nie ma nic zdrowszego niż KISZONKI

29.07.2021
Kiszonki– więcej niż zwykła żywność. Okiem praktykanta- przyszłego, doskonale rokującego Dietetyka.
Spis treści:
- Doskonałe źródło witamin
- Dobre bakterie- wsparcie naszych jelit
- Wsparcie przy odchudzaniu
- Konserwanty? Komu to potrzebne
- Ulga w upalne dni
- Kiszonki w naszej zdrowej kuchni
Kiedy przyszedłem do Food Harmony jako student dietetyki, zaskoczyło mnie, że do sporządzania posiłków wykorzystywane są kiszone ogórki, kimchi i inne naturalnie utrwalone produkty. Darzę
szacunkiem, ponieważ wiele firm idzie na łatwiznę korzystając z warzyw poddawanych opryskom, wielokrotnie przetworzonej żywności i wzmacniaczy smaków. Nie mówiąc już o samodzielnym kiszeniu. Food Harmony wykazuje się kreatywnością niezwykłą szukając tego co najlepsze, a jedną z tych rzeczy są kiszonki. Jak wpływają one na nasz organizm oraz jakie cenne składniki są w nich zawarte? Tym chciałbym się z Wami podzielić.
Nasze bestsellery
Dobrze zbilansowana, zdrowa dieta na co dzień
1200 / 1500 / 1800 / 2000 / 2500 kcal
Odchudzająca, lekkostrawna, bogato odżywcza
1200 kcal
Niska ilość węglowodanów oraz niski IG
1200 / 1500 / 1800 kcal
Żywność kisimy od wieków. Głównym powodem kierującym nas ku temu zabiegowi jest chęć
przedłużenia trwałości produktów. Jednak teraz wraz z rozwojem nauki dowiedzieliśmy się o ich
prozdrowotnych właściwościach.
Doskonałe źródło WITAMIN
- Produkty kiszone dięki wykorzystywaniu naturalnych sposobów utrwalania zachowują podczas
przechowywania znaczne ilości witamin w szczególności A, K, E, C i B2.
- witamina A- jest niezbędna do prawidłowego widzenia odpowiada również za prawidłowe
funkcjonowanie błon śluzowych.
- witamina K- bierze udział w procesie krzepnięcia krwi
- witamina E- jest przeciwutleniaczem, wpływa na proces krzepnięcia krwi, zapobiega chorobom
układu krążenia
- witamina C- Wzmacnia odporność organizmu, ułatwia wchłanianie żelaza, jest przeciwutleniaczem
- witamina B2- Wspomaga regenerację skóry, odpowiada za prawidłową odporność organizmu
- Produkty kiszone zwiększają przyswajalność makro i mikroelementów ze względu na małą zawartość
w nich substancji antyodżywczych.
Przeczytaj równieź Co warto jeść na kolację
DOBRE BAKTERIE- wsparcie naszych jelit
We wszystkich kiszonkach są bakterie kwasu mlekowego. To najpopularniejszy i jeden z najważniejszych probiotyków, czyli dobrych bakterii wspomagających nasz organizm, wzmacniających jego odporność. Powstały kwas mlekowy choćby obniża pH w jelitach do wartości optymalnej (5,8- 6,5) co sprzyja poprawnemu rozkładowi resztek i usuwania szkodliwych metabolitów. Od kondycji naszych jelit zależy czy jesteśmy odporni, zdrowi, pełni sił ale i szczęśliwi i odżywieni bo to właśnie w jelitach powstaje 90 % serotoniny, a więc hormonu szczęścia. Od kondycji jelit zależy wchłanialność substancji odżywczych z pożywienia i ich dalsze wykorzystanie w organizmie. Od szczelności jelit będzie zależało także czy powstanie stal zapalny w naszym organizmie. Zadbajmy więc o siebie od wewnątrz, zatroszczmy się o jelita serwując sobie w codziennym menu kiszonki.
WSPARCIE PRZY ODCHUDZANIU
Kiszonki są doskonałą alternatywą dla osób odchudzających się. Podczas kiszenia mikroorganizmy
wykorzystują cukry zawarte w warzywach i owocach, zmniejszając ich kaloryczność. Wzbogacenie
diety o te produkty ułatwi utratę masy dostarczając jednocześnie ważnych składników odżywczych.
Produkty kiszone obniżają również zawartość cholesterolu wpływając pozytywnie na zdrowie i układ
krążenia.
KONSERWANTY? Komu to potrzebne.
Najważniejsze jest to, że podczas kiszenia nie ma konieczności używania żadnych sztucznych
konserwantów i utrwalaczy. Dobre mikroorganizmy zakwaszają środowisko i hamują rozwój
szkodliwych bakterii. Przyjazne mikroorganizmy zawarte w kiszonkach wytwarzają kwas mlekowy
stabilizujący naszą mikrobiotę oraz cząsteczki DNA w komórkach nabłonka jelitowego. Regulują
również perystaltykę jelit zapobiegając w ten sposób zaparciom.
Ulga w upalne dni
Spożywanie soczystych kiszonych ogórków, kapusty czy gruszek doskonale zaspokaja pragnienie i daje uczucie świeżości. Warto spróbować tej alternatywy szczególnie w lecie, kiedy temperatura
mocno nas wyczerpuje.
Kiszonki w naszej zdrowej kuchni Food Harmony
Produkty kiszone to doskonały dodatek do posiłków. Food Harmony odpowiednio komponuje i
bilansuje potrawy sprawiając, że zmieniają się one w prawdziwe barwne i smaczne cudo. Codziennie kisimy dla Twojego zdrowia buraki, z których powstaje zakwas buraczany. Taką buteleczkę 250 ml możesz dorzucić do codziennego zestawu diety. Znajdziesz ją w produktach dodatkowych- w formularzu zamówienia na naszej stronie. Jeśli nie szukasz nudy na talerzu i doceniasz prozdrowotne walory posiłków, to sprawdź ofertę Food Harmony Catering- cateringu tworzonego z pasji do zdrowia i natury!
Bibliografia:
Szczęśliwe jelita, Vincent Pedre, Wydawnictwo Vivante, Białystok 2016
Zespół jelita nadwrażliwego, Redakcja naukowa dr n. med. Mirosława Gałęcka, Wydawnictwo lekarskie, Warszawa 2020
Artykuł przygotował:
Andrzej Siemek- praktykant Food Harmony Catering, student Dietetyki