Dlaczego Food Harmony to
NAJLEPSZY CATERINGDLA CIEBIE
Bo dokładnie
wiemy czego potrzebujesz!
wybierz dietę odpowiednią dla siebiestrzałka
Jak dbać o zdrowe jelita?

Dieta w zespole jelita drażliwego

dieta w zespole jelita drażliwego
data02.09.2021
data

Dieta w zespole jelita drażliwego 

Z tego artykułu dowiesz się:

  1. Czym dokładnie jest zespół jelita drażliwego? 
  2. Objawy zespołu jelita drażliwego 
  3. Jak zdiagnozować zespół jelita drażliwego? 
  4. Co jeść przy zespole jelita drażliwego?
  5. Dieta low FODMAP 
  6. Dieta low FODMAP - jak zastosować w praktyce?
  7. Jak zapobiegać problemom jelitowym?
  8. Błonnik oraz skrobia oporna
  9. Dlaczego bakterie są tak ważne?
  10. Bogate w probiotyczne szczepy bakterii kiszonki
  11. Siemię lniane na jelito drażliwe

 

Czym dokładnie jest zespół jelita drażliwego? 

Zespół jelita drażliwego (w skrócie występujący jako IBS) dotyczy 10-20% populacji i dwa razy częściej dotyka kobiet niż mężczyzn. Szacuje się, że jest to najczęściej występująca choroba czynnościowa jelit. Zazwyczaj ujawnia się po ok. 20 - 30 roku życia. Najważniejszym elementem leczenia jest dieta, oparta na regularnym spożywaniu posiłków, z  jednoczesnym wyeliminowaniem produktów, które zaostrzają objawy choroby. Warto także wspomnieć, że nie ma jednej recepty na złagodzenie objawów - dieta w zespole jelita drażliwego musi być indywidualnie dobrana do pacjenta. 

IBS to przewlekła choroba układu pokarmowego, która objawia się bólem brzucha, wzdęciami i zmienionym rytmem wypróżnień. Szacuje się, że zespół jelita drażliwego, jest drugą co do częstości występowania przyczyną zwolnień lekarskich w pracy zaraz po grypie. Niestety mimo nieprzyjemnych i dokuczliwych objawów bardzo często pozostaje niezdiagnozowana, a chorzy nie szukają pomocy medycznej.

Ze względu na zmieniony rytm wypróżnień wyróżnia się następujące postacie IBS: 

 

Objawy zespołu jelita drażliwego 

Najczęstszymi objawami zespołu jelita drażliwego są: 

 

Jak zdiagnozować zespół jelita drażliwego? 

Nawracający ból brzucha występujący średnio przez co najmniej 1 dzień w tygodniu, przez ostatnie 3 miesiące, spełniający co najmniej 2 z poniższych kryteriów:

Zgodnie z najnowszymi wytycznymi zespół jelita drażliwego należy rozpoznawać na podstawie objawów klinicznych i nie istnieją żadne testy diagnostyczne potwierdzające IBS. Badania zwykle rozpoczyna się od podstawowych badań laboratoryjnych krwi i badania USG jamy brzusznej. W związku z tym, że objawy które wywołują w zespole jelita drażliwego mogą być także objawami poważniejszych schorzeń (np. chorób zapalnych jelit – choroby Leśniowskiego-Crohna, celiakii czy wrzodziejącego zapalenia jelita grubego), lekarze często zlecają dodatkowe badania wykluczające te schorzenia. 

 

Co jeść przy zespole jelita drażliwego?

Dieta przy jelicie drażliwym powinna być indywidualnie opracowana na podstawie obserwacji objawów po spożyciu danego pokarmu. Dieta w postaci biegunkowej powinna się opierać na zasadach diety lekkostrawnej, z ograniczeniem produktów smażonych i błonnika nierozpuszczalnego (dieta ubogoresztkowa). Natomiast w postaci zaparciowej, należy zwiększyć spożycie produktów bogatych w błonnik, takich jak: grube kasze, aby wspomóc ruchy perystaltyczne jelit. Zalecana ilość błonnika to 30 - 50 g dziennie. 

Należy także pamiętać o ogólnych zasadach które warto wcielić w życie, za które nasze jelita na pewno nam podziękują:

 

Dieta low FODMAP 

dieta fodmap zasadyTo najczęściej zalecana dieta przez dietetyków w zespole jelita drażliwego oraz w leczeniu dietetycznym SIBO, czyli przerostu bakteryjnego jelita cienkiego. Dieta low FODMAP została opracowana przez naukowców z australijskiego uniwersytetu Monash, którzy wzięli pod lupę określone grupy węglowodanów, mogących nasilać problemy jelitowe. Pierwsza koncepcja diety low FODMAP została zaprezentowana w 2005 roku. Jej nazwa brzmi tajemniczo? Już tłumaczymy!

Jej nazwa wzięła się od skrótu “FODMAP”, czyli fermentujących oligo-, di-, monosacharydów i polioli, czyli:

Ffermentujące: czyli takie węglowodany, które są wykorzystywane przez bakterie bytujące w jelitach do pozyskiwania energii – a w konsekwencji – produkcji gazów - które nasilają wzdęcia i gazy.

Ooligosacharydy: to cukry złożone, które można znaleźć w wielu produktach, między innymi w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu) nasionach roślin strączkowych, warzywach kapustnych orzechach, cebuli oraz czosnku.

Ddisacharydy: wśród tej grupy wyróżnia się trzy najważniejsze: sacharoza, maltoza i laktoza. Pierwszy z wymienionych to cukier stołowy, który jest tutaj najmniej problematyczny. Drugi z nich, często zwany także cukrem mlecznym, który występuje w różnego rodzaju nabiale i to przez niego większość osób obawia się spożywania nabiału z uwagi na możliwość wystąpienia dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Szacuje się, że około 70% ludzi na świecie ma problemy z trawieniem tego dwucukru, a w krajach azjatyckich wskaźnik ten osiąga nawet 100%! Jednak sytuacja ma się nieco lepiej w Europie – tutaj komplikacje występują zaledwie u 5-30% ludzi. A wszystko za sprawą zaniku produkcji w układzie pokarmowym enzymu rozkładającego laktozę – laktazy.

Mmonosacharydy:  Tutaj największym winowajcą jest fruktoza, który występuje w owocach. Spożyta w nadmiarze może powodować rozdęcie jelita cieńkiego i wciąganie wody do światła jelita, czego efektem stają się bóle brzucha i biegunki. Większość osób bez problemu radzi sobie z umiarkowanymi dawkami tego cukru.

A – (ang. and), oznacza po prostu spójnik „i”

Ppoliole: są to alkohole cukrowe, takie jak mannitol i ksylitol, związki te charakteryzują się słodkim smakiem, tym samym często wykorzystuje się je jako substancje słodzące. Ich zachowanie w jelitach możemy porównać do spożytego nadmiaru fruktozy. 

Warto także wspomnieć, że wszystkie te substancje wymienione powyżej dla osób w pełni zdrowych, które nie skarżą się na problemy jelitowe są cennymi składnikami diety i nie należy bezpodstawnie ich ograniczać, gdyż są one nie tylko źródłem węglowodanów w diecie, ale także cennych składników odżywczych! Tolerancja na każdy z produktów jest kwestią indywidualną, u jednych objawy będą zauważalne np. po spożyciu łyżeczki miodu, natomiast u innych miód nie będzie wywoływać żadnych negatywnych skutków. 

 

Dieta low FODMAP - jak zastosować w praktyce?

Dieta low fodmap składa się z trzech etapów: 

  1. Etap eliminacji, trwający od 2-6 tygodniu, w którym należy ograniczyć wszystkie produkty określone jako high FODMAP.
  2. Etap reintrodukcji, w którym ponownie wprowadza się do jadłospisu produktów zawierających produkty bogate w FODMAP. Należy je wprowadzać pojedynczo, zaczynając od małych ilości, obserwując swoje objawy. 
  3. Etap personalizacji, w którym ustala się indywidualne zakresy tolerancji dla każdego produktu bogatego w FODMAP, których należy przestrzegać całe życie. 

 

Jak zapobiegać problemom jelitowym?

Jak wiadomo, zawsze zapobiegać niż leczyć, dlatego zadbaj o zdrową i zbilansowaną dietę. Wiele badań naukowych mówi, że zdrowie człowieka bardzo mocno powiązane jest ze stanem jelit. Z jednej strony - znajdujący się w nich śluz jest naturalną ochroną jelit, natomiast z drugiej - to właśnie w jelitach powstaje aż 80% komórek odpornościowych! A zatem, co jeść w trosce o swoje jelita?

Warzywa i owoce, zwłaszcza w postaci surowej, są cennym źródłem błonnika pokarmowego. Jest to substancja, która przyspiesza pracę jelit, zwiększa wydalanie tłuszczu w kale, a dodatkowo – stanowi swoistą „miotełkę” dla jelit, oczyszczając je z pozostałości pokarmów. Należy jednak pamiętać, by spożywając produkty bogate w błonnik dużo pić – inaczej może to się skończyć zaparciami! 

Błonnik jest także cenną pożywką dla dobroczynnych bakterii zasiedlających jelito grube. 

 

Dlaczego bakterie są tak ważne? 

Po pierwsze, przez kolonizację jelita nie pozostawiają miejsca do rozwoju chorobotwórczych drobnoustrojów które mogłyby wniknąć do jelit. A same dobroczynne bakterie, trawiąc błonnik przetwarzają go w inne, ważne dla ludzkiego zdrowia substancje, na przykład krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Kwasy te odgrywają istotną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego: przeciwdziałają rozwojowi raka jelit neutralizując komórki nowotworowe, regulują procesy związane z metabolizmem tłuszczu i glukozy zapobiegając otyłości i odżywiają komórki jelita. 

Do wyżej wymienionych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych należy także kwas masłowy, jest on produkowany z błonnika oraz skrobi opornej. Wspomniano już wyżej czym jest błonnik, natomiast, czym jest skrobia oporna? Skrobia surowa ma formę krystaliczną, to znaczy że jej cząsteczki są ściśle upakowane w przypominające kryształki struktury, które dokładnie do siebie przylegają i utrudniają “dobranie się” do niej enzymom trawiennym. W procesie gotowania produkty skrobiowe ulegają hydrolizie, chłonąc wodę, jednocześnie przybiera formę, która jest możliwa do strawienia. Następnie jeśli taką skleikowaną skrobię schlodzimy, to ulega ona procesowi retrogradacji, czyli mówiąc prościej - uwalniana jest woda, a skrobia z powrotem przechodzi w formę krystaliczną. Reasumując, wydaje się że jest to niezwykle skomplikowany proces, a jest to tak naprawdę odwrotność względem procesu gotowania :) 

Rozumiejąc już proces tworzenia skrobi opornej, łatwiej będzie znaleźć odpowiednie produkty spożywcze które mogą pomóc zregenerować nasze jelita: są to między innymi: wystudzone gotowane ziemniaki, marchewka, ryż, kasze, ciecierzyca czy płatki kukurydziane. Ciekawostką jest także to, że pomimo iż niedojrzałe banany nie wymagały gotowania - również są cennym źródłem probiotycznej skrobi opornej. 

Kiszone warzywa, a także fermentowane produkty mleczne są bardzo bogatym źródłem dobroczynnych kultur bakterii kwasu mlekowego, oznacza to, że mają one działanie probiotyczne. Wysoka zawartość kwasu mlekowego doskonale wpływa na naszą florę bakteryjną i cały nasz układ trawienny. Wpływa także na obniżenie poziomu cholesterolu, reguluje poziom cukru, a na dodatek zawierają dużo witamin i minerałów. Przede wszystkim można w nich znaleźć witaminę C, a także witaminy z grupy B. Kiszonki zawierają także organiczne związki siarki, które dodatkowo wzmacniają włosy i paznokcie - nie bez powodu zostały one nazwane polskimi superfoods! :) Warto pamiętać, że poza kiszonymi ogórkami i kapustą, można także kisić wiele innych warzyw - np. czosnek czy marchewkę, lub zrobić zakwas buraczany. Znudziły Ci się smak tradycyjnych kiszonek? Spróbuj azjatyckiego kimchi!

Już od lat siemię lniane jest stosowane przy podrażnieniach ze strony układu pokarmowego. Szczególnie zalecane jest przy przypadku leczenia zespołu jelita drażliwego. Korzystnie wpływa na stan mikroflory jelitowej, przyczynia się do lepszego wchłaniania składników odżywczych oraz pobudza komórki nabłonka jelitowego do wytwarzania ochronnej warstwy śluzu. Błonnik zawarty w nasionach lnu poprawia perystaltykę jelit i tym samym reguluje cykl wypróżnień. Wystarczy 1 łyżkę siemienia lnianego zalać szklanką gorącej wody. Tak powstały żel działa niczym ochronny opatrunek na ścianki żołądka i jelit.

 

dieta sirtfood cateringMożesz także skorzystać z oferty naszego cateringu, który pomoże Ci zadbać o zdrowie Twoich jelit, jak i całego Twojego organizmu. Szczególnie w dbaniu o układ pokarmowy polecamy naszą dietę SIRT, a więc zestaw bez glutenu, bez nabiału z dużą zawartością antyoksydantów z prozdrowotnymi dodatkami wspierającymi właściwą kondycją jelit. W diecie SIRT mamy każdego dnia 2 koktajle, które są lekkostrawną dawką energii, najlepszą dla jelit. Sprawdź naszą ofertę diet ► diety Food Harmony.

Dodatkowo, mamy cały wachlarz wartościowych dodatków w ofercie, które warto włączyć do swojej diety również mając na uwadze dobro naszych jelit i odporność, są nimi, nasz domowy zakwas buraczany, będący źródłem cennych bakterii probiotycznych, szoty imbirowo-cytrynowe z kurkumą na odporność z właściwościami antybakteryjnymi oraz szoty chlorofilowe bazujące na spirulinie (sproszkowanej aldze morskiej), natce pietruszki i wodzie alkalicznej. Pracujemy nad dietą z przeznaczeniem regeneracji jelit, bazując na BULIONACH KOLAGENOWYCH, tak więc wyczekujcie nowości w Food Harmony Catering :)

 

dietetyk katarzyna kowalik

 

 

Zapytaj naszego Dietetyka o dietę najlepszą dla Ciebie:

Tel: 577-939-222

Jesteśmy po to, by naprawić Twoje jelita! Życzymy dużo zdrówka

 

 

 

Polecamy także

Promocje! Cennik
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij