Dieta przy dnie moczanowej
Dieta przy dnie moczanowej

11.04.2022
Dieta w dnie moczanowej co jeść?
Jako Dietetyk napotkałam masę mitów dotyczących żywienia przy dnie moczanowej. Najczęstszym absurdem, który usłyszałam to konieczność eliminacji kawy. Na szczęście w swojej praktyce Dietetyka nie doświadczyłam współpracy z podopiecznym, który zmagał się z dną moczanową, przez co nie rozpowszechniałam usłyszanych głupot. Temat postanowiłam rozwinąć bo jak każdemu ambitnemu człowiekowi w swoim zawodzie, doskwierały mi braki wiedzy na ten temat. W porę jednak mój autorytet Dietetyki Pan dr Damian Parol ogłosił szkolenie z dny moczanowej, co stanowiło dla mnie bodziec do zgłębienia wiedzy na ten temat. Kolejnym ruchem było jak zawsze niezwłoczne podzielenie się uzyskaną wiedzą w postaci tego artykułu.
Wiele osób szuka odpowiedzi na nurtujące zagadnienia w internecie ale wybiera pierwsze lepsze artykuły lub co gorsza rady na forach od anonimów, bez weryfikacji co jest prawdą, a co rozpowszechnioną plotką. Słuchamy też rad koleżanek, które niekoniecznie są specjalistami w dziedzinie odżywiania i dietoterapii i na tym kończą się nasze próby rozwikłania zagadki.
Wystąpieia dny moczanowej
Dna moczanowa jest powszechnym problem występujących wśród ludzi, którzy odżywiają się monotonnie, sięgają często po mięso i alkohol. Niewielki odsetek ludzi układa sobie plan działania, by to dietą obniżyć kwas moczowy, którego podwyższone stężenie jest winowajcą omawianej choroby. Żywieniowcy znacznie łatwiej poradzą sobie ze znalezieniem prawdy w morzu absurdalnych rad, niż Ci, którzy borykają się z problemem dny moczanowej ale na żywieniu się nie znają. Szkoda sięgać po rozwiązania farmaceutyczne lub co gorsza operacyjne, jeśli odpowiednim żywieniem możemy zapanować nad kumulacją kwasu.
Czas uściślić informacje o optymalnej diecie, która poprawi jakość życia osób borykających się z dną moczanową lub w porę zatrzyma niepokojący wzrost stężenia kwasu moczowego we krwi.
Co lepsze, okazuje się, że mamy dietę w naszej ofercie diet pudełkowych, której zastosowanie poprawi niepokojące wskaźniki stężenia kwasu moczowego w naszym organizmie. Ale czas poznać sedno problemu, by zrozumieć, że pewne eliminacje są konieczne nad zapanowaniem nad chorobą. Oraz by dokonywać dobrych wyborów samodzielnie, jeśli nie ma się diety pudełkowej pod ręką.
Wystarczy wprowadzić raptem kilka zmian żywieniowych.
Zależy Ci na zdrowej diecie? Zobacz, rejony dostaw naszych diet
Czym jest dna moczanowa?
Mówiąc o dnie moczanowej, mamy na myśli wysokie stężenie kwasu moczowego we krwi, który, nie mając ujścia, krystalizuje się i odkłada w stawach, ścięgnach oraz otaczającej ich tkance.
A co to kwas moczowy? Co wpływa na rozwój dny moczanowej?
Kwas moczowy to produkt uboczny metabolizmu puryn i fruktozy. Co już na wstępie podpowiada co jest winowajcą dny moczanowej. W przypadków fruktozy należy znacznie rozwinąć ten temat bo owoce wcale nie są tutaj złem wcielonym, a to one niestety najczęściej kojarzą nam się wyłącznie z fruktozą.
Poprawne stężenie kwasu moczowego we krwi zdrowego człowieka, nieobciążonego ryzykiem dny moczanowej to: 5-6,9 mg/dl lub 300-400 mikromoli/l
Poziom wyższy niż wskazane wartości to hiperurykemia, a więc stan prowadzący do napadu dny moczanowej. Stężenie kwasu rośnie i w postaci igieł odkłada się w tkankach stawów, powodując stan zapalny objawiający się głównie bólem stopy (podagra).
Jakie są przyczyny dny moczanowej?
Doprowadza do niej dieta bogata w cukry, alkohol, puryny. Do tego zbyt wysoka masa ciała i obfite, monotonne posiłki. To wszystko zwiększa ryzyko nie tylko dny moczanowej ale i kamicy nerkowej, innych chorób nerek, chorób sercowo-naczyniowych, a nawet niedoczynności tarczycy . Nie bagatelizujmy więc podwyższonych wskaźników stężenia kwasu moczowego bo to pierwszy krok do chorób i złego samopoczucia.
Jakie są objawy dny moczanowej?
Rozpoznanie dny moczanowej:
HIPERURYKEMIA - kwas moczowy podwyższony. Powyżej 5-6,9 mg/dl lub 300-400 mikromoli/l
Chory nie jest tego świadomy, gdyż ten stan nie wywołuje jeszcze boleści czy innego dyskomfortu.
II stopień podwyższonego st. kwasu moczowego- odkładają się kryształy kwasu moczowego.
III etap - atak dny moczanowej z nasilającym się bólem.
Jeśli na I i II etapie nie zareagujemy odpowiednią dietoterapią, atak bólu będzie narastał.
Kwas moczowy nie lubi wysokich temperatur
To w sumie logiczne mając na uwadze fakt, że proces krystalizacji zawsze zachodzi w niskich temperaturach. Kwas moczowy rozpuszcza się pod wpływem temperatury. Można mieć hiperurykemie ale nie doznać nigdy dny moczanowej. Jeśli narzekasz na ciągle zimne stopy to już wiesz gdzie powstaje kwas moczowy w twoim organimie. Kolejnym najbardziej narażonym organem są nerki. Jeśli ja miałabym podwyższone stężenie kwasu moczowego, to z pewnością doszłoby do inicjacji dny moczanowej właśnie w moich paluchach (moje stopy są zimne nawet w tropikach).
Przebieg dny moczanowej.
Średnie wydalanie kwasu moczowego wraz z moczem wynosi ok. 400-650 mg/dobę. W ciągu dnia powstaje go w naszym organizmie 1200 mg. 2/3 tej wartości pochodzi z metabolitów puryn w naszym organizmie (co nie jest dieto zależne). Uwalniamy je przy intensywnym wysiłku fizycznym, uszkodzeniach ciała, zabiegach operacyjnych. Same nerki wydalają kwas moczowy na poziomie 700-800 mg. Co pokazuje jak łatwo można dietą dominującą w puryny przekroczyć poziom akceptowalny, bezpieczny kwasu moczowego, 1/3 bowiem tego poziomu pochodzi z pożywienia. Niewydalony kwas odkłada się w stawach, głównie stawach palucha, stawach mniej ogrzanych, a także w nerkach- doprowadzając do kamicy nerkowej.
Zakwaszony organizm!
Przypomnijmy, że pH= 7 to obojętne, niższe to kwasowe, wyższe zasadowe. Im niższe pH krwi, tym niższa rozpuszczalność kwasu, a więc słabsze powinowactwo do wydalania z organizmu i większe ryzyko krystalizacji. Zasadowy sposób odżywiania, pełen warzyw, owoców, będzie zatem obniżał ryzyko powstawania dny moczanowej. Jedzenie wysoce przetworzone, słodzone, z dużą ilością konserwantów, do tego wszechobecne mięso i ryby ociekające tłuszczem, w panierkach, bez towarzystwa warzyw będą bardzo istotnie podwyższały ryzyko hiperurykemi i idąc krok dalej dny moczanowej. To także świetne warunki do ciągle panującego stanu zapalnego w naszym organizmie co także idzie w parze z omawianą chorobą.
Ograniczenie soli ma znaczenie
Ograniczając sól, żywność soloną więc znów przetworzoną, obniżamy ryzyko powstawania nadciśnienia, co także jest często współistniejącą przypadłością podwyższonej ilości kwasu moczowego. Nie dosalaj nadmiernie, jeśli używasz sól do przygotowywania potraw wartościowych, sięgnij po sól himalajską, która oprócz podstawowego NaCl posiada szereg innych cennych pierwiastków, nawet tych zasadowych.
Leczenie dny moczanowej!
Badaj kreatyninę aby sprawdzić funkcję nerek. Badaj krew, szczególnie pod kątem cholesterolu. Podwyższenie kwasu moczowego o 1 mg/dl- zwiększa ryzyko śmierci o 12 % rocznie! We wczesnym stadium hiperurykemi możemy zaradzić powstawaniu niebezpiecznym chorobom sercowo-naczyniowym.
Poziom kwasu moczowego może być oznaczany zarówno w moczu, jak i w surowicy pacjenta. W przypadku oznaczenia wykonywanego w surowicy krew żylna jest pobierana na czczo, czyli minimum 12 godzin od ostatniego posiłku (spożycie produktów bogatych w puryny mogłoby zafałszować wynik). Ponadto zaleca się, aby przygotowanie do badania objęło także unikanie wysiłku fizycznego, najlepiej w okresie 2-3 dni przed pomiarem oraz w miarę możliwości ograniczenie czynników stresowych (należy zminimalizować ryzyko uszkodzenia komórek i przejściowego wzrostu stężenie kwasu moczowego we krwi pacjenta).
Stężenie w organizmie kwasu moczowego w moczu można oznaczyć zarówno w pojedynczej próbce, jaki i w tzw. dobowej zbiórce moczu. Polega ona na gromadzeniu wszystkich próbek moczu, oddawanych w ciągu 24 godzin do jednego, jałowego naczynia. Następnie należy zmierzyć objętość oddanego moczu i pobrać z niego mniejszą próbkę, przeznaczając ją do badania w laboratorium. W trakcie zbiórki należy przestrzegać takich samych zaleceń, jak w trakcie przygotowania się do badania surowicy.
Dna moczanowa dieta
W znacznym stopniu, ryzyko hiperurykemi i dny moczanowej zależy od masa ciała. Otyłość zwiększa wielokrotnie ryzyko zwiększonego stężenia kwasu moczowego. Natomiast redukcja już 5-10 kg warunkuje spadek stężenia kwasu moczowego o 0,6 mg/dl. Redukcja masy ciała jest zatem konieczna przy stosowaniu diety. Zachodzi ona jednak samoistnie bez szczególnej dbałości o redukcję spożywanych kalorii, jeśli tylko wykluczymy z jadłospisu słodzone napoje, przekąski, fast foody, żywność wysoce przetworzoną, konserwy, kiełbasę i inne produkty mięsne z dużą ilością soli, tłuszczów nasyconych i konserwantów, a przy tym puryn oczywiście. Zastępując te produkty pełnoziarnistymi produktami zbożowymi, warzywami, owocami, nabiałem, nasionami, orzechami. To właśnie taka kompozycja zapewni nam sytość, wspomoże regenerację wątroby, regularną perystaltykę, sukcesywne wytępianie patogenów, odżywianie dobrego mikrobiomu, a przy tym wprowadzi szereg cennych mikroelementów i błonnika, które istotnie korzystnie wpłyną na spadek stężenia kwasu moczowego.
To dieta jest kluczowa, a nie pozbawianie się jedzenia prowadzące do spadku masy ciała! 1 dzień GŁODÓWKI zwiększa o 1 mg/dl stężenie kwasu moczowego. Poszczenie jest złe, nie tędy droga jeśli Twoim celem jest pozbycie się dny moczanowej lub hiperurykemii!
Dna moczanowa zalecenia
► Białko w dnie moczanowej
Uczono mnie podczas moich studiów, że borykając się z podwyższonym stężeniem kwasu moczowego, należy bezwzględnie wykluczyć z diety wszelkie źródła białka. I znów ta myląca, niepotrzebna generalizacja. Owszem produkty dostarczające białko są źródłem puryn (klasyfikację zawartości puryn w produktach spożywczych umieściłam na końcu artykułu), a 1 g puryn przekształca się w 2,4 g kwasu moczowego. Ale to wysokoprzetworzone produkty mięsne jak konserwy, pasztety i kiełbasy są prawdziwym problemem i to je należy bezwzględnie wyeliminować.
► A co z roślinami? Czy wegetarianie powinni się martwić?
Oczywiście można być wegetarianinem jedząc zapiekanki z wegańskim serem na białych bagietkach, popijając colą i jedząc żywność gotową pełną konserwantów, a przy tym tyjąc. Można być też wegetarianinem, który je różnokolorowe warzywa z kaszami, pestkami, polane dobrej jakości oliwą. Taka wege strategia zapewnia zdrowie, energię i świetne samopoczucie na długie lata.
Znając moc uzdrowicielską roślin, należy podkreślić, że i one są źródłem puryn. A fasola i soczewica zawierają ich nawet więcej niż antrykot wołowy. Rośliny mają jednak pewną przewagę, jest nim między innymi błonnik pokarmowy, którego obecność w produktach roślinnych wpływa korzystnie na biodostępność puryn, czyniąc je bezpieczniejszymi. Dodatkowo, rozdrobnienie fasoli i szpinaku wpłynie także korzystnie na biodostępność puryn.
► Soja - dominujące źródło białka u wegetarian
Suche ziarna soi zawierają dużo puryn (190 mg na 100g) i są do wyeliminowania jeśli borykasz się z podwyższonym kwasem moczowym we krwi. Ponieważ jednak obróbka termiczna zmniejsza ich zawartość, to wówczas tofu ekologiczne i mleko sojowe również organiczne można wplatać do diety w nieprzesadnych ilościach. Soja jest wysoce modyfikowana genetycznie, dlatego ważne jest sprawdzenie, czy kupujemy ją ekologiczną. Jeśli cierpisz na choroby autoimminulogiczne, postępuj ostrożnie z soją, której sekwencja aminokwasów może zaostrzać stan zapalny. Zamienniki wegańskie też zawierają mniej puryn niż mięso.
Produkty mleczne, a dna moczanowa
Choć nie jestem zwolenniczką nabiału odzwierzęcego (a dlaczego opisałam tutaj: Dieta bezmleczna: dlaczego eliminujemy nabiał, a nie tylko laktozę?) to jednak w kontekście dny moczanowej, nabiał, szczególnie odtłuszczony jest w pełni dozwolony, a nawet wskazany - 1 porcja jogurtu naturalnego zmniejsza stężenie kwasu moczowego o 0,25 mg/dl. To sprawka peptydów mlecznych i kazeiny, które obniżają ryzyko dny moczanowej. Jeśli jednak cierpisz na dolegliwości jelitowe lub choroby autoimmunologiczne to wyeliminuj nabiał odzwierzęcy niezwłocznie, który nasila stan zapalny.
Jaja, a dna moczanowa
Jajka także można jeść przy dnie moczanowej. Są ubogie w puryny i nie zwiększają istotnie szczególnie kwasu moczowego. Wybieraj jednak te z wolnego wybiegu lub przepiórcze. Przy tym pozwoleniu, stosuj lekką obróbkę termiczną, taką jak gotowanie na parze, gotowanie. Jedz jaja na miękko. Unikaj smażonych, szczególnie na tłuszczach odzwierzęcych. Taka forma jaj jest ciężkostrawna, dlatego jajecznica syci na długo. Jaja łącz z warzywami, szczególnie zielonymi (sałata, szpinak) oraz z tymi będącymi źródłem witaminy C, np. papryką.
Jeśli borykasz się z dolegliwościami związanymi z aktywnością patogenów, to wyeliminuj jajka, które się nimi żywią. Jeśli masz problemy trawienne i doskwiera Ci niski poziom kwasu solnego trawiącego białko to jaja nie będą wskazane. Kolejny warunek do eliminacji spożycia jaj, występuje przy niekorzystnym lipidogramie.
Wyklucz drożdże, szczególnie piwne!
O ile zjedzenie małej drożdżóweczki lub kawałka ciasta drożdżowego nie wpłynie istotnie niekorzystnie na zwiększenie ilości kwasu moczowego, (zwłaszcza, że obróbka termiczna zmniejsza poziom kwasu moczowego- przypominam), to piwosze nie mają takiej dyspensy. Piwo obfituje w puryny łatwo przyswajalne i już wypicie 1 piwa dziennie podwyższa aż o 50% ryzyko dny moczanowej.
Jeśli już wspomniałam o korzystnym wpływie obróbki termicznej na malejący poziom stężenia kwasu moczowego, to należy pokreślić, że surowe mięso i ryby będą wielce niewskazane. Na czele tej listy stoi tatar oraz sushi.
Buliony w dnie moczanowej
Choć nieustannie podkreślam walory prozdrowotne picia bulionów na mięsie i kościach ekologicznych to jednak osoby cierpiące na dnę moczanową NIE MOGĄ ich pić. Puryny są bowiem rozpuszczalne w wodzie, a w przypadku przygotowywania wywarów, bulionów, rosołów, 100% puryn trafia właśnie do roztworu.
► Glony też mają dużo puryn
Choć glony są niesamowicie wartościowym produktem. To bogactwo jodu, wapnia, żelaza, magnezu oraz kwasu foliowego, witaminy A, C, E, K. A także świetne źródło białka roślinnego, dobroczynnych kwasów omega 3 (EPA, DHA), to jednak zawierają puryny. Oprócz puryn, jak w przypadku wszystkich produktów roślinnych, towarzyszy im obecność błonnika pokarmowego, co oznacza, że spożycie sałatki z dużą ilością warzyw, również z glonami, istotnie nam nie zagrozi pod kątem niebezpiecznego zwiększenia stężenia kwasu moczowego, to jednak zalecam postępować ostrożnie z glonami.
► Grzyby także ograniczaj w dnie moczanowej
Choć badania nie wykazują znacznego zwiększania stężenia kwasu moczowego po spożyciu grzybów, to jednak one także są źródłem puryn. I nie należy jeść ich w nadmiarze. Borowiki, podgrzybki, ale również pieczarki mogą powodować odkładanie się kryształków kwasu moczowego w stawach, co nasila uciążliwe dolegliwości. Wyjątek stanowią kurki, które zawierają znacznie mniej związków purynowych niż inne gatunki. Jeśli zatem okazjonalnie zjesz kaszotto z grzybami i warzywami, nic się nie stanie, dostarczysz sobie znów tyle błonnika, że wpłyniesz korzystnie na biodostępność kwasu moczowego. Jeśli jednak, jesteś fanem potraw z grzybami i codziennie jesz smażoną jajecznicę z pieczarkami i pajdą białego chleba, to zdecydowanie spróbuj przestawić się na jaglankę z owocami i orzechami przygotowaną na ekologicznym mleku roślinnym bez dodatku cukru (np. migdałowym lub ryżowym).
Owoce przy dnie moczanowej
Przypomnę, że kwas moczowy - winowajca dny moczanowej, to produkt uboczny metabolizmu puryn i fruktozy.Owoce zawierają fruktozę, która jest metabolizowana do puryn. Jednak to napoje słodzone, słodycze, owoce suszone, są złe i należy je wyeliminować! Owoce zawierają szereg wartościowych składników, na czele których są składniki zmniejszające kwas moczowy w krwioobiegu: błonnik, witamina C, polifenole (działające przy tym przeciwzapalnie). Owoce są wręcz korzystne w dietoterapii, a najlepszym przykładem są WIŚNIE. Wiśnie w ilości 45 szt. dziennie zmniejszają ryzyko hiperurykemii o 35%.
Herbata, kawa - czy należy je wyeliminować przy dnie moczanowej?
Znów istnieje wiele mitów głoszących konieczność wyeliminowania picia kawy, a nie ma badań co do zasadności eliminacji kawy. Kawa wręcz działa oksydacyjnie prawdopodobnie z uwagi na kwas chlorogenowy i zmniejsza ryzyko dny moczanowej aż o 40% (przy wypiciu 5-6 filiżanek kawy dziennie). Tą statystykę obserwuje się jednak u mężczyzn, a nie u kobiet. Nie oznacza to, że dla antyoksydantów powinniśmy tyle kawy wypijać. Osobiście wykluczyłam ją całkowicie ze swojej diety, by moje nadnercza odpoczywały od nasilonego wydzielania adrenaliny. O nadnerczach i stresie napisałam więcej tutaj: Kortyzol i wypalenie nadnerczy - zapanuj nad swoimi hormonami
Chińscy naukowcy opublikowali swoje badanie w Journal of Clinical Rheumatology dotyczące wpływu picia zielonej herbaty przy dnie moczanowej. Na Uniwersytecie w Chiang Mai (w Tajlandii) 30 pacjentów z dną moczanową leczono 2 gramami ekstraktu z zielonej herbaty dziennie, a równie liczna grupa kontrolna otrzymywała leczenie pozorowane (placebo). Po dwóch tygodniach okazało się, że u pacjentów otrzymujących zieloną herbatę poziom kwasu moczowego wydalanego z moczem obniżył się o 35% w stosunku do poziomu z początku badania. Spadły również wartości kwasu moczowego we krwi. W grupie kontrolnej nie zaobserwowano żadnych zmian.
► Nie pij alkoholu przy dnie moczanowej, z jednym małym wyjątkiem
Przy spożyciu alkoholu, pula endogennych puryn zwiększa się. To czynnik wyzwalający atak dny moczanowej, zatem alkohol jest bezględnie do wyeliminowania. Wspomniana dyspensa dotyczy picia czerwonego wina, które jest źródłem licznych polifenoli, na czele których stoi resweratrol, które ułatwiają pozbywanie kwasu wraz z moczem.
Alkohol jednak prowadzi do odwodnienia, co oznacza, że wino pite od czasu do czasu nie podniesie ryzyka dny moczanowej, ale już pite regularnie, przy niedostatecznym poziomie picia wody w ciągu dnia, będzie stanowiło ryzyko odwodnienia.
Imidazol obecny w tuńczyku zmniejsza stężenie kwasu moczowego. Tuńczyk przy tym obfituje w puryny, a także metale ciężkie, szczególnie rtęć, co uznałabym jako produkt również konieczny do wyeliminowania. Wskazano bowiem, że sam Imidiazol wyekstrahowany z tuńczyka jest korzystny, ale jest on nie do zdobycia, przez co zbagatelizowałabym każdą otrzymają radę dotyczącą spożycia tuńczyka jako dietoterapii przy dnie moczanowej.
Aktywność fizyczna – czy można ćwiczyć?
Ogranicz intensywny wysiłek fizyczny przy dnie moczanowej. Intensywny wysiłek fizyczny także zwiększa kwas moczowy w naszym organizmie. Kwas mlekowy bowiem zmniejsza wydalanie kwasu moczowego, a kwas mlekowy znany jako „zakwas” jest nieodłącznym elementem sportowego trybu życia.
► PIJ dużo wody, jeśli zmagasz się z dną moczanową
Koniecznie pij nawet 3 l wody dziennie w ciągu dnia. Dzięki wodzie rozpuszczasz kamienie nerkowe, ułatwiasz ich wydalanie, a także rozpuszczanie kwasu moczowego. Dodawaj do wody wyciśniętą cytrynę, nerkowemu wydalaniu kwasu moczowego sprzyja WITAMINA C. Gdzie dodatkowo znajdziemy witaminę C: w zielonych warzywach, jarmużu, natce pietruszki, w szpinaku, w porzeczkach, aroni, cytrusach, w kiwi, owocach jagodowych, w kapuście, w kiszonkach.
Dieta- jakich produktów należy unikać?
Unikaj spożycia mięsa, ryb i owoców morza, szczególnie wyrobów mięsnych, typu konserwy mięsne, rybne w puszkach. Wyeliminuj picie napojów słodzonych, piwa, produktów z drożdżami, alkoholu, glonów, grzybów. Nie jedz żywności wysoce przetworzonej, gotowców wieloskładnikowych z licznymi dodatkami chemicznymi, konserwującymi i solą, która zwiększa nadciśnienie tętnicze.
Dieta sprzyjająca zrównoważonemu poziomowi kwasu moczowego, powinna zawierać duże ilości warzyw, owoców, zbóż, zdrowych tłuszczów nienasyconych, orzechów, nasion. Można jeść także odtłuszczony nabiał z czystym składem, bez dodatku cukru. Powinniśmy pić zakwas buraczany, sok z selera naciowego, pić zielone koktajle, do tego 3 l wody, suplementować witaminę D, która także wykazuje korzystny wpływ przy dnie moczanowej. Nie powinniśmy się przejadać, a osiągać 80% próg sytości dla efektywnego trawienia. Częste wypróżnianie będzie sprzyjało wydalaniu kwasu moczowego. Jedz różnorodnie i regularnie. Zaczynaj dzień od szklanki wody z cytryną i dopiero po 30 minutach zjedz wartościowe śniadanie. Unikaj smażenia, wybieraj lekkie obróbki termiczne. Zadbaj o siebie całościowo, nie tylko pod kątem poziomu kwasu moczowego.
Dieta pudełkowa przy dnie moczanowej
Wybierz na tydzień i powtarzaj od czasu do czasu nasze diety oczyszczające: post warzywno-owocowy lub na 2-3 dni naszą dietę koktajlową smoothie harmony. Jeśli wejdziesz w dobry rytm, łatwiej będzie Ci trwać w postanowieniach. Kontynuuj zdrowe odżywianie wybierając wariant diety Wege lub Free Wege z codziennym dodatkiem zakwasu buraczanego i imbirówki lub szotów. Do tego pij zalecaną dawkę wody niegazowanej między posiłkami. Kawę i zieloną herbatę możesz śmiało pić. Nie przesadzaj z intensywnym wysiłkiem fizycznym, wybierz krótki jogging, spacer, jogę, basen. Odkryj równowagę i poznaj najlepszą wersję siebie. Naucz się żyć z nowymi, lepszymi nawykami żywieniowymi :)
Pamiętaj, że możesz liczyć na nasze wsparcie dietetyczne, porady i motywacje.
• hello@cateringfoodharmony.pl
• 577-939-222
Nasze biuro pracuje od poniedziałku do piątku, w godzinach 8.00-16.00. W tym czasie jesteśmy absolutnie do Twojej dyspozycji.
Poniżej wymienię jeszcze obiecaną listę składników, którą Pan dr Damian Parol dołączył do szkolenia, jako produkty, które zawierają puryny w kolejności malejącej. Przy dnie moczanowej należy obniżyć spożycie puryn do 200 mg dziennie. Nie powinniśmy ich liczyć, by nie zwariować i szybko się nie zniechęcić ale należy wdrożyć wszystkie opisane powyżej wskazówki i wyeliminować te produkty będące na szczycie listy.
PRODUKT
|
mg puryny na 100g
|
Drożdże piwne
|
1810
|
Szprotki
|
804
|
Śledziona owcza
|
773
|
Drożdże pieczarnicze
|
680
|
Nori
|
591
|
Wątroba wołowa
|
554
|
Serce wieprzowe
|
530
|
Śledziona wieprzowa
|
516
|
Wątroba wieprzowa
|
515
|
Borowiki
|
488
|
Sardynki
|
480
|
Wątroba cielęca
|
460
|
Śledziona wołowa
|
444
|
Płuca wieprzowe
|
434
|
Śledziona cielęca
|
343
|
Nerki wieprzowe
|
334
|
Pstrąg
|
297
|
Wakeme
|
262
|
Tuńczyk
|
257
|
Wątroba drobiowa
|
243
|
Okoń
|
241
|
Serce owcze
|
241
|
Kminek
|
240
|
Sardela
|
239
|
Fasola mungo, sucha
|
222
|
Śledź peklowany
|
219
|
Nerki cielęce
|
218
|
Śledź atlantycki
|
210
|
Konina
|
200
|
Ikra śledzia
|
190
|
Soja, sucha
|
190
|
Baranina
|
182
|
Halibut
|
178
|
Pierś kurczaka
|
175
|
Łosoś
|
170
|
Mak
|
170
|
Gęś
|
165
|
Czarniak
|
163
|
Golonka wieprzowa
|
160
|
Karp
|
160
|
Golonka cielęca
|
150
|
Indyk
|
150
|
Łopatka wiperzowa
|
150
|
Stek wieprzowy
|
150
|
Gryka
|
149
|
Kraby
|
148
|
Krewetki
|
147
|
Płuca cielęce
|
147
|
Makrela
|
145
|
Kawior
|
144
|
Słonecznik, nasiona
|
143
|
Filet cielęcy
|
140
|
Łopatka cielęca
|
140
|
Podgradle wieprzowe
|
140
|
Szczupak
|
140
|
Plamiak
|
139
|
Kaczka
|
138
|
Królki
|
132
|
Sola
|
131
|
Fasola biała, sucha
|
128
|
Soczewica, sucha
|
127
|
Antrykot wołowy
|
120
|
Podgradle wołowe
|
120
|
Homar
|
118
|
Natto
|
114
|
Omułki
|
112
|
Salami
|
112
|
Łopatka wołowa
|
110
|
Nóżka kurczaka
|
110
|
Paluszki rybne
|
110
|
Polędwica wołowa
|
110
|
Rostbef wołowy
|
110
|
Sandacz
|
110
|
Stek wołowy
|
110
|
Ciecierzyca
|
109
|
Dorsz
|
109
|
Rodzynki sułtanki
|
107
|
Dzik, mięso
|
105
|
Siemię lniane
|
105
|
Musztarda
|
100
|
Boczek
|
96
|
Jęczmień
|
96
|
Groch
|
95
|
Płatki owsiane
|
94
|
Mózg cielęcy
|
92
|
Ostrygi
|
90
|
Frankfunterki
|
89
|
Groszek zielony
|
84
|
Mózg wieprzowy
|
83
|
Brokuły
|
81
|
Koncentrat pomidorowy
|
80
|
Lin
|
80
|
Soja, kiełki
|
80
|
Orzeszki ziemne
|
79
|
Karczochy
|
78
|
Parówki
|
78
|
Węgorz, wędzony
|
78
|
Morele suszone
|
73
|
Kakako
|
71
|
Brukselka
|
69
|
Tofu
|
68
|
Szczypiorek
|
67
|
Figi, suszone
|
64
|
Śliwki, suszone
|
64
|
Sezam
|
63
|
Proso
|
62
|
Czekolada mleczna
|
60
|
Ketchup
|
60
|
Mielonka
|
60
|
Pieczywo chrupkie
|
60
|
Raki
|
60
|
Sos sojowy
|
60
|
Pieczarki
|
58
|
Banan
|
57
|
Natka pietruszki
|
57
|
Pietruszka
|
57
|
Szpinak
|
57
|
Miso
|
55
|
Papryka czerwona
|
55
|
Szczaw
|
55
|
Zielona papryka
|
55
|
Kukurydza
|
52
|
Kalafior
|
51
|
Pszenica pełnoziarnista
|
51
|
Żyto
|
51
|
Bazylia
|
50
|
Boczniaki
|
50
|
Shiitake
|
49
|
Edamame
|
48
|
Kiwi
|
48
|
Dynia
|
44
|
Bób
|
43
|
Makaron jajeczny
|
40
|
Roszponka
|
38
|
Fasolka szparagowa
|
37
|
Migdały
|
37
|
Orzechy laskowe
|
37
|
Daktyle
|
35
|
Ryż
|
35
|
Bez czarny
|
33
|
Melon
|
33
|
Kapusta
|
32
|
Chrzan
|
31
|
Morele
|
30
|
Pigwa
|
30
|
Seler
|
30
|
Smardze
|
30
|
Bambus, pędy
|
29
|
Oliwki zielone
|
29
|
Winogrona
|
27
|
Czekolada gorzka
|
26
|
Orzechy włoskie
|
25
|
Por
|
25
|
Kabaczek
|
24
|
Śliwki
|
24
|
Orzechy brazylijskie
|
23
|
Szparagi
|
23
|
Jagody
|
22
|
Mleko sojowe
|
22
|
Makaron ramen
|
21,6
|
Bakłażan
|
21
|
Brzoskwinia
|
21
|
Bułki
|
21
|
Truskawki
|
21
|
Ananas
|
19
|
Arbuz
|
19
|
Awokado
|
19
|
Buraki
|
19
|
Kalarepa
|
19
|
Pomarańcze
|
19
|
Maliny
|
18
|
Bataty
|
17
|
Cytryna
|
17
|
Czerwone porzeczki
|
17
|
Czosnek
|
17
|
Endywia
|
17
|
Kurki
|
17
|
Marchewka
|
17
|
Agrest
|
16
|
Kapusta kiszona
|
16
|
Ziemniaki
|
16
|
Grejfrut
|
15
|
Jeżyny
|
15
|
Papryka zielona
|
15
|
Rzodkiew
|
15
|
Biały chleb
|
14
|
Jabłka
|
14
|
Koper włoski
|
14
|
Piwo
|
14
|
Cebula
|
13
|
Rzodkiewka
|
13
|
Sałata
|
13
|
Ser topiony
|
13
|
Cykoria
|
12
|
Gruszka
|
12
|
Rabarbar
|
12
|
Pomidory
|
11
|
Mozzarella
|
10
|
Twaróg
|
10
|
Serek wiejski
|
9,4
|
Jogurt
|
8,1
|
Mleko
|
8
|
Ogórek
|
7,3
|
Bire, ser
|
7,1
|
Edam, ser
|
7,1
|
Wiśnie
|
7,1
|
Cheddar, ser
|
6
|
Żółtko jaj
|
6
|
Jaja, całe
|
5
|
Białko jaj
|
2
|
Mleczko kokosowe
|
2
|
Majonez
|
1
|

Artykuł przygotowała dla Was:
Dietetyk Kasia Kowalik
Współtwórca Food Harmony Catering