DARMOWY E-BOOK ► Smoothie do zadań specjalnych
Dlaczego Food Harmony to
NAJLEPSZY CATERINGDLA CIEBIE
Bo dokładnie
wiemy czego potrzebujesz!
wybierz dietę odpowiednią dla siebiestrzałka
Dieta przy dnie moczanowej

Dieta przy dnie moczanowej

data11.04.2022
data

Dieta w dnie moczanowej

Jako Dietetyk napotkałam masę mitów dotyczących żywienia przy dnie moczanowej. Najczęstszym absurdem, który usłyszałam to konieczność eliminacji kawy. Na szczęście w swojej praktyce Dietetyka nie doświadczyłam współpracy z  podopiecznym, który zmagał się z dną moczanową, przez co nie rozpowszechniałam usłyszanych głupot. Temat postanowiłam rozwinąć bo jak każdemu ambitnemu człowiekowi w swoim zawodzie, doskwierały mi braki wiedzy na ten temat. W porę jednak mój autorytet Dietetyki Pan dr Damian Parol ogłosił szkolenie z dny moczanowej, co stanowiło dla mnie bodziec do zgłębienia wiedzy na ten temat. Kolejnym ruchem było jak zawsze niezwłoczne podzielenie się uzyskaną wiedzą w postaci tego artykułu.

Wiele osób szuka odpowiedzi na nurtujące zagadnienia w internecie ale wybiera pierwsze lepsze artykuły lub co gorsza rady na forach od anonimów, bez weryfikacji co jest prawdą, a co rozpowszechnioną plotką. Słuchamy też rad  koleżanek, które niekoniecznie są specjalistami w dziedzinie odżywiania i dietoterapii i na tym kończą się nasze próby rozwikłania zagadki. Dna moczanowa jest powszechnym problem występujących wśród ludzi, którzy odżywiają się monotonnie, sięgają często po mięso i alkohol. Niewielki odsetek ludzi układa sobie plan działania, by to dietą obniżyć kwas moczowy, którego podwyższone stężenie jest winowajcą omawianej choroby. Żywieniowcy znacznie łatwiej poradzą sobie ze znalezieniem prawdy w morzu absurdalnych rad, niż Ci, którzy borykają się z problemem dny moczanowej ale na żywieniu się nie znają. Szkoda sięgać po rozwiązania farmaceutyczne lub co gorsza operacyjne, jeśli odpowiednim żywieniem możemy zapanować nad kumulacją kwasu moczowego.

Czas uściślić informacje o optymalnej diecie, która poprawi jakość życia osób borykających się z dną moczanową lub w porę zatrzyma niepokojący wzrost stężenia kwasu moczowego we krwi.

Co lepsze, okazuje się, że mamy dietę w naszej ofercie diet pudełkowych, której zastosowanie poprawi niepokojące wskaźniki stężenia kwasu moczowego w naszym organizmie. Ale czas poznać sedno problemu, by zrozumieć, że pewne eliminacje są konieczne nad zapanowaniem nad chorobą. Oraz by dokonywać dobrych wyborów samodzielnie, jeśli nie ma się diety pudełkowej pod ręką.

Wystarczy wprowadzić raptem kilka zmian żywieniowych.

Czym jest dna moczanowa?

Mówiąc o dnie moczanowej, mamy na myśli wysokie stężenie kwasu moczowego we krwi, który, nie mając ujścia, krystalizuje się i odkłada w stawach, ścięgnach oraz otaczającej ich tkance.

A co to kwas moczowy? Co wpływa na rozwój dny moczanowej?

Kwas moczowy to produkt uboczny metabolizmu  puryn i fruktozy. Co już na wstępie podpowiada co jest winowajcą dny moczanowej. W przypadków fruktozy należy znacznie rozwinąć ten temat bo owoce wcale nie są tutaj złem wcielonym, a to one niestety najczęściej kojarzą nam się wyłącznie z fruktozą.

Poprawne stężenie kwasu moczowego we krwi zdrowego człowieka, nieobciążonego ryzykiem dny moczanowej to:

5-6,9 mg/dl lub 300-400 mikromoli/l

Poziom wyższy niż wskazane wartości to hiperurykemia, a więc stan prowadzący do dny moczanowej. Kwas moczowy przy podwyższonym stężenie kwasu moczowego, w postaci igieł odkłada się w tkankach stawów, powodując stan zapalny objawiający się głównie bólem stopy (podagra).

 

Jakie są przyczyny dny moczanowej?

Doprowadza do niej dieta bogata w cukry, alkohol, puryny.  Do tego zbyt wysoka masa ciała i obfite, monotonne posiłki.  To wszystko zwiększa ryzyko nie tylko dny moczanowej ale i kamicy nerkowej, innych chorób nerek,  chorób sercowo-naczyniowych, a nawet niedoczynności tarczycy . Nie bagatelizujmy więc podwyższonych wskaźników stężenia kwasu moczowego bo to pierwszy krok do chorób i złego samopoczucia.

Jakie są objawy dny moczanowej?

Objawy lub ich brak zależą od poziomu kwasu moczowego:

HIPERURYKEMIA- kwas moczowy podwyższony. Powyżej 5-6,9 mg/dl lub 300-400 mikromoli/l

Chory nie jest tego świadomy, gdyż ten stan nie wywołuje jeszcze boleści czy innego dyskomfortu.

II stopień podwyższonego st. kwasu moczowego- odkładają się kryształy kwasu moczowego.

III etap- atak dny moczanowej z nasilającym się bólem.

Jeśli na I i II etapie nie zareagujemy odpowiednią dietoterapią, atak bólu będzie narastał.

 

Kwas moczowy nie lubi wysokich temperatur

To w sumie logiczne mając na uwadze  fakt, że proces krystalizacji  zawsze zachodzi w niskich temperaturach. Kwas moczowy rozpuszcza się pod wpływem temperatury. Można mieć hiperurykemie ale nie doznać nigdy dny moczanowej.  Jeśli narzekasz na ciągle zimne stopy to już wiesz dlaczego kwas moczowy najczęściej krystalizuje właśnie w tych partiach ciała. Kolejnym najbardziej narażonym organem są nerki. Jeśli ja miałabym podwyższone stężenie kwasu moczowego, to z pewnością doszłoby do inicjacji dny moczanowej właśnie w moich paluchach (moje stopy są zimne nawet w tropikach).

Ile kwasu moczowego samoistnie wydalamy i produkujemy?

Średnie wydalanie kwasu moczowego wraz z moczem  wynosi ok. 400-650 mg/dobę. W ciągu dnia powstaje go w naszym organizmie 1200 mg. 2/3 tej wartości  pochodzi z metabolitów puryn w naszym organizmie (co nie jest dieto zależne).  Uwalniamy je przy intensywnym wysiłku fizycznym, uszkodzeniach ciała, zabiegach operacyjnych. Same nerki wydalają kwas moczowy na poziomie 700-800 mg. Co pokazuje jak łatwo można dietą dominującą w puryny przekroczyć poziom akceptowalny, bezpieczny kwasu moczowego, 1/3 bowiem tego poziomu pochodzi z pożywienia. Niewydalony kwas odkłada się w stawach, głównie stawach palucha, stawach mniej ogrzanych, a także w nerkach- doprowadzając do kamicy nerkowej.

Zakwaszony organizm sprzyja kumulowaniu się kwasu moczowego!

Przypomnijmy, że pH= 7 to obojętne, niższe to kwasowe, wyższe zasadowe. Im niższe pH krwi, tym niższa rozpuszczalność kwasu moczowego, a więc słabsze powinowactwo do wydalania z organizmu i większe ryzyko krystalizacji. Zasadowy sposób odżywiania, pełen warzyw, owoców, będzie zatem obniżał ryzyko powstawania dny moczanowej. Jedzenie wysoce przetworzone, słodzone, z dużą ilością konserwantów, do tego wszechobecne mięso i ryby ociekające tłuszczem, w panierkach, bez towarzystwa warzyw będą bardzo istotnie podwyższały ryzyko hiperurykemi i idąc krok dalej dny moczanowej. To także świetne warunki do ciągle panującego stanu zapalnego w naszym organizmie co także idzie w parze z omawianą chorobą.

Ograniczenie soli ma znaczenie

Ograniczając sól, żywność soloną więc znów przetworzoną, obniżamy ryzyko powstawania nadciśnienia, co także jest często współistniejącą przypadłością podwyższonego poziomu kwasu moczowego. Nie dosalaj nadmiernie, jeśli używasz sól do przygotowywania potraw wartościowych, sięgnij po sól himalajską, która oprócz podstawowego NaCl posiada szereg innych cennych pierwiastków, nawet tych zasadowych.

 

BADAJ SIĘ

Badaj kreatyninę aby sprawdzić funkcję nerek

Badaj krew, szczególnie pod kątem cholesterolu

Podwyższenie kwasu moczowego o 1 mg/dl- zwiększa ryzyko śmierci o 12 % rocznie!

We wczesnym stadium hiperurykemi możemy zaradzić powstawaniu niebezpiecznym chorobom sercowo-naczyniowym

Poziom kwasu moczowego może być oznaczany zarówno w moczu, jak i w surowicy pacjenta. W przypadku oznaczenia wykonywanego w surowicy krew żylna jest pobierana na czczo, czyli minimum 12 godzin od ostatniego posiłku (spożycie produktów bogatych w puryny mogłoby zafałszować wynik). Ponadto zaleca się, aby przygotowanie do badania objęło także unikanie wysiłku fizycznego, najlepiej w okresie 2-3 dni przed pomiarem oraz w miarę możliwości ograniczenie czynników stresowych (należy zminimalizować ryzyko uszkodzenia komórek i przejściowego wzrostu stężenie kwasu moczowego we krwi pacjenta).

Stężenie kwasu moczowego w moczu można oznaczyć zarówno w pojedynczej próbce, jaki i w tzw. dobowej zbiórce moczu. Polega ona na gromadzeniu wszystkich próbek moczu, oddawanych w ciągu 24 godzin do jednego, jałowego naczynia. Następnie należy zmierzyć objętość oddanego moczu i pobrać z niego mniejszą próbkę, przeznaczając ją do badania w laboratorium. W trakcie zbiórki należy przestrzegać takich samych zaleceń, jak w trakcie przygotowania się do badania surowicy.

 

DIETA przy dnie moczanowej

W znacznym stopniu, ryzyko hiperurykemi i dny moczanowej zależy od masa ciała. Otyłość zwiększa wielokrotnie ryzyko zwiększonego stężenia kwasu moczowego.

Natomiast redukcja już 5-10 kg warunkuje spadek stężenia kwasu moczowego  o 0,6 mg/dl.

Redukcja masy ciała jest zatem konieczna przy stosowaniu diety. Zachodzi ona jednak samoistnie bez szczególnej dbałości o redukcję spożywanych kalorii, jeśli tylko wykluczymy z jadłospisu słodzone napoje, przekąski, fast foody, żywność wysoce przetworzoną, konserwy, kiełbasę i inne produkty mięsne z dużą ilością soli, tłuszczów nasyconych i konserwantów, a przy tym puryn oczywiście. Zastępując te produkty pełnoziarnistymi produktami zbożowymi, warzywami, owocami, nabiałem, nasionami, orzechami. To właśnie taka kompozycja zapewni nam sytość, wspomoże regenerację wątroby, regularną perystaltykę, sukcesywne wytępianie patogenów, odżywianie dobrego mikrobiomu, a przy tym wprowadzi szereg cennych mikroelementów i błonnika, które istotnie korzystnie wpłyną na spadek stężenia kwasu moczowego.

To dieta jest kluczowa, a nie pozbawianie się jedzenia prowadzące do spadku masy ciała!

1 dzień GŁODÓWKI  zwiększa o 1 mg/dl stężenie kwasu moczowego. Poszczenie jest złe, nie tędy droga jeśli Twoim celem jest pozbycie się dny moczanowej lub hiperurykemii!

 

Czego nie jeść, jeśli chorujesz na dnę moczanową?

 

Białko w dnie moczanowej

Uczono mnie podczas moich studiów, że borykając się z podwyższonym stężeniem kwasu moczowego, należy bezwzględnie wykluczyć z diety wszelkie źródła białka. I znów ta myląca, niepotrzebna generalizacja. Owszem produkty dostarczające białko są źródłem puryn (klasyfikację zawartości puryn w produktach spożywczych umieściłam na końcu artykułu), a 1 g puryn przekształca się w 2,4 g kwasu moczowego. Ale to wysokoprzetworzone produkty mięsne jak konserwy, pasztety i kiełbasy są prawdziwym problemem i to je należy bezwzględnie wyeliminować.

A co z roślinami? Czy wegetarianie powinni się martwić?

Oczywiście można być wegetarianinem jedząc zapiekanki z wegańskim serem na białych bagietkach, popijając colą i jedząc żywność gotową pełną konserwantów, a przy tym tyjąc.  Można  być też wegetarianinem, który je różnokolorowe warzywa z kaszami, pestkami, polane dobrej jakości oliwą. Taka wege strategia zapewnia zdrowie, energię i świetne samopoczucie na długie lata.

Znając moc uzdrowicielską roślin, należy podkreślić, że i one są źródłem puryn. A fasola i soczewica zawierają ich nawet więcej niż antrykot wołowy. Rośliny mają jednak pewną przewagę, jest nim między innymi błonnik pokarmowy, którego obecność w produktach roślinnych wpływa korzystnie na biodostępność puryn, czyniąc je bezpieczniejszymi.  Dodatkowo, rozdrobnienie fasoli i szpinaku wpłynie także korzystnie na biodostępność puryn.

Soja- dominujące źródło białka u wegetarian

Suche ziarna soi zawierają dużo puryn (190 mg na 100g)  i są do wyeliminowania jeśli borykasz się z podwyższonym kwasem moczowym we krwi. Ponieważ jednak obróbka termiczna zmniejsza ich zawartość, to wówczas tofu ekologiczne i mleko sojowe również organiczne można wplatać do diety w nieprzesadnych ilościach. Soja jest wysoce modyfikowana genetycznie, dlatego ważne jest sprawdzenie, czy kupujemy ją ekologiczną. Jeśli cierpisz na choroby autoimminulogiczne, postępuj ostrożnie z soją, której sekwencja aminokwasów może zaostrzać stan zapalny.

Zamienniki wegańskie też zawierają mniej puryn niż mięso.

 

Produkty mleczne, a dna moczanowa

Choć nie jestem zwolenniczką nabiału odzwierzęcego, a dlaczego opisałam tutaj:

https://cateringfoodharmony.pl/dieta-bezmleczna

to jednak w kontekście dny moczanowej, nabiał, szczególnie odtłuszczony jest w pełni dozwolony, a nawet wskazany-

1 porcja jogurtu naturalnego zmniejsza st. kw. moczowego o 0,25 mg/dl.

To sprawka peptydów mlecznych i kazeiny, które obniżają ryzyko dny moczanowej. Jeśli jednak cierpisz na dolegliwości jelitowe lub choroby autoimmunologiczne to wyeliminuj nabiał odzwierzęcy niezwłocznie, który nasila stan zapalny.

 

Jaja, a dna moczanowa

Jajka także można jeść przy dnie moczanowej. Są ubogie w puryny i nie zwiększają istotnie szczególnie kwasu moczowego. Wybieraj jednak te z wolnego wybiegu lub przepiórcze.  Przy tym pozwoleniu, stosuj lekką obróbkę termiczną, taką jak gotowanie na parze, gotowanie. Jedz jaja na miękko. Unikaj smażonych, szczególnie na tłuszczach odzwierzęcych. Taka forma jaj jest ciężkostrawna, dlatego jajecznica syci na długo. Jaja łącz z warzywami, szczególnie zielonymi (sałata, szpinak) oraz z tymi będącymi źródłem witaminy C, np. papryką.

Jeśli borykasz się z dolegliwościami związanymi z aktywnością patogenów, to wyeliminuj jajka, które się nimi żywią. Jeśli masz problemy trawienne i doskwiera Ci niski poziom kwasu solnego trawiącego białko to jaja nie będą wskazane.  Kolejny warunek do eliminacji spożycia jaj, występuje przy niekorzystnym lipidogramie.  

 

Wyklucz drożdże, szczególnie piwne!

O ile zjedzenie małej drożdżóweczki  lub kawałka ciasta drożdżowego nie wpłynie istotnie niekorzystnie na stężenie kwasu moczowego, (zwłaszcza, że obróbka termiczna zmniejsza poziom kwasu moczowego- przypominam), to piwosze nie mają takiej dyspensy. Piwo obfituje w puryny łatwo przyswajalne i już wypicie 1 piwa dziennie podwyższa aż o 50% ryzyko dny moczanowej.

Jeśli już wspomniałam o korzystnym wpływie obróbki termicznej na malejący poziom stężenia kwasu moczowego, to należy pokreślić, że surowe mięso i ryby będą wielce niewskazane. Na czele tej listy stoi tatar oraz sushi.

Buliony w dnie moczanowej.

Choć nieustannie podkreślam walory prozdrowotne picia bulionów na mięsie i kościach ekologicznych to jednak osoby cierpiące na dnę moczanową NIE MOGĄ ich pić. Puryny są bowiem rozpuszczalne w wodzie, a w przypadku przygotowywania wywarów, bulionów, rosołów, 100% puryn trafia właśnie do roztworu.

Glony też mają dużo puryn

Choć glony są niesamowicie wartościowym produktem. To bogactwo jodu, wapnia, żelaza, magnezu oraz kwasu foliowego, witaminy A, C, E, K. A także świetne źródło białka roślinnego, dobroczynnych kwasów omega 3 (EPA, DHA), to jednak zawierają puryny. Oprócz puryn, jak w przypadku wszystkich produktów roślinnych, towarzyszy im obecność błonnika pokarmowego, co oznacza, że spożycie sałatki z dużą ilością warzyw, również z glonami, istotnie nam nie zagrozi pod kątem niebezpiecznego zwiększenia stężenia kwasu moczowego, to jednak zalecam postępować ostrożnie z glonami.

Grzyby także ograniczaj w dnie moczanowej

Choć badania nie wykazują znacznego zwiększania stężenia kwasu moczowego po spożyciu grzybów, to jednak one także są źródłem puryn. I nie należy jeść ich w nadmiarze. Borowiki, podgrzybki, ale również pieczarki mogą powodować odkładanie się kryształków kwasu moczowego w stawach, co nasila uciążliwe dolegliwości. Wyjątek stanowią kurki, które zawierają znacznie mniej związków purynowych niż inne gatunki. Jeśli zatem okazjonalnie zjesz kaszotto z grzybami i warzywami, nic się nie stanie, dostarczysz sobie znów tyle błonnika, że wpłyniesz korzystnie na biodostępność kwasu moczowego. Jeśli jednak, jesteś fanem potraw z grzybami i codziennie jesz smażoną jajecznicę z pieczarkami i pajdą białego chleba, to zdecydowanie spróbuj przestawić się na jaglankę z owocami i orzechami przygotowaną na ekologicznym mleku roślinnym bez dodatku cukru (np. migdałowym lub ryżowym).

Owoce przy dnie moczanowej

Przypomnę, że kwas moczowy- winowajca dny moczanowej, to produkt uboczny metabolizmu  puryn i fruktozy.

Owoce zawierają fruktozę, która jest metabolizowana do puryn. Jednak to napoje słodzone, słodycze, owoce suszone, są  złe i należy je wyeliminować! Owoce zawierają szereg wartościowych składników, na czele których są składniki zmniejszające kwas moczowy w krwioobiegu: błonnik, witamina C, polifenole (działające przy tym przeciwzapalnie).

Owoce są wręcz korzystne w dietoterapii, a najlepszym przykładem są WIŚNIE.

Wiśnie w ilości 45 szt. dziennie zmniejszają ryzyko hiperurykemii o 35%.

 

Herbata, kawa- czy należy je wyeliminować przy dnie moczanowej?

Znów istnieje wiele mitów głoszących konieczność wyeliminowania picia kawy, a nie ma badań co do zasadności eliminacji kawy. Kawa wręcz działa oksydacyjnie prawdopodobnie z uwagi na kwas chlorogenowy i zmniejsza ryzyko dny moczanowej aż o 40% (przy wypiciu 5-6 filiżanek kawy dziennie). Tą statystykę obserwuje się jednak u mężczyzn, a nie u kobiet. Nie oznacza to, że dla antyoksydantów powinniśmy tyle kawy wypijać. Osobiście wykluczyłam ją całkowicie ze swojej diety, by moje nadnercza odpoczywały od nasilonego wydzielania adrenaliny. O nadnerczach i stresie napisałam więcej tutaj: https://cateringfoodharmony.pl/kortyzol-i-wypalenie-nadnerczy-zapanuj-nad-swoimi-hormonami

Chińscy naukowcy opublikowali swoje badanie w Journal of Clinical Rheumatology dotyczące wpływu picia zielonej herbaty przy dnie moczanowej. Na Uniwersytecie w Chiang Mai (w Tajlandii) 30 pacjentów z dną moczanową leczono 2 gramami ekstraktu z zielonej herbaty dziennie, a równie liczna grupa kontrolna otrzymywała leczenie pozorowane (placebo). Po dwóch tygodniach okazało się, że u pacjentów otrzymujących zieloną herbatę poziom kwasu moczowego wydalanego z moczem obniżył się o 35% w stosunku do poziomu z początku badania. Spadły również wartości kwasu moczowego we krwi. W grupie kontrolnej nie zaobserwowano żadnych zmian.

Nie pij alkoholu przy dnie moczanowej, z jednym małym wyjątkiem

Przy spożyciu alkoholu, pula endogennych puryn zwiększa się. To czynnik wyzwalający atak dny moczanowej, zatem alkohol jest bezględnie do wyeliminowania. Wspomniana dyspensa dotyczy picia czerwonego wina, które jest źródłem licznych polifenoli, na czele których stoi resweratrol, które ułatwiają wydalanie kwasu moczowego wraz z moczem.

Alkohol jednak prowadzi do odwodnienia, co oznacza, że wino pite od czasu do czasu nie podniesie ryzyka dny moczanowej, ale już pite regularnie, przy niedostatecznym poziomie picia wody w ciągu dnia, będzie stanowiło ryzyko odwodnienia.

 

Imidazol obecny w tuńczyku zmniejsza stężenie kwasu moczowego. Tuńczyk przy tym obfituje w puryny, a także metale ciężkie, szczególnie rtęć, co uznałabym jako produkt również konieczny do wyeliminowania. Wskazano bowiem, że sam Imidiazol wyekstrahowany z tuńczyka jest korzystny, ale jest on nie do zdobycia, przez co zbagatelizowałabym każdą otrzymają radę dotyczącą spożycia tuńczyka jako dietoterapii przy dnie moczanowej.

Aktywność fizyczna – czy można ćwiczyć przy dnie moczanowej?

Ogranicz intensywny wysiłek fizyczny przy dnie moczanowej. Intensywny wysiłek fizyczny także zwiększa kwas moczowy w naszym organizmie. Kwas mlekowy bowiem zmniejsza wydalanie kwasu moczowego, a kwas mlekowy znany jako „zakwas” jest nieodłącznym elementem sportowego trybu życia.

PIJ dużo wody, jeśli zmagasz się z dną moczanową

Koniecznie pij nawet 3 l wody dziennie w ciągu dnia. Dzięki wodzie rozpuszczasz kamienie nerkowe, ułatwiasz ich wydalanie, a także rozpuszczanie kwasu moczowego. Dodawaj do wody wyciśniętą cytrynę, nerkowemu wydalaniu kwasu moczowego sprzyja WITAMINA C.

Gdzie dodatkowo znajdziemy witaminę C: w zielonych warzywach, jarmużu, natce pietruszki, w szpinaku, w porzeczkach, aroni, cytrusach, w kiwi, owocach jagodowych, w kapuście, w kiszonkach.

 

Dieta przy dnie moczanowej - jakich produktów należy unikać?

Unikaj spożycia mięsa, ryb i owoców morza, szczególnie wyrobów mięsnych, typu konserwy mięsne, rybne w puszkach. Wyeliminuj picie napojów słodzonych, piwa, produktów z drożdżami, alkoholu, glonów, grzybów. Nie jedz żywności wysoce przetworzonej, gotowców wieloskładnikowych z licznymi dodatkami chemicznymi, konserwującymi i solą, która zwiększa nadciśnienie tętnicze.

Dieta sprzyjająca zrównoważonemu poziomowi kwasu moczowego, powinna zawierać duże ilości warzyw, owoców, zbóż, zdrowych tłuszczów nienasyconych, orzechów, nasion. Można jeść także odtłuszczony nabiał z czystym składem, bez dodatku cukru. Powinniśmy pić zakwas buraczany, sok z selera naciowego, pić zielone koktajle, do tego 3 l wody, suplementować witaminę D, która także wykazuje korzystny wpływ przy dnie moczanowej. Nie powinniśmy się przejadać, a osiągać 80% próg sytości dla efektywnego trawienia. Częste wypróżnianie będzie sprzyjało wydalaniu kwasu moczowego. Jedz różnorodnie i regularnie. Zaczynaj dzień od szklanki wody z cytryną i dopiero po 30 minutach zjedz wartościowe śniadanie. Unikaj smażenia, wybieraj lekkie obróbki termiczne. Zadbaj o siebie całościowo, nie tylko pod kątem poziomu kwasu moczowego.

Dieta pudełkowa przy dnie moczanowej

Wybierz na tydzień i powtarzaj od czasu do czasu nasze diety oczyszczające: post warzywno-owocowy lub na 2-3 dni naszą dietę koktajlową smoothie harmony. Jeśli wejdziesz w dobry rytm, łatwiej będzie Ci trwać w postanowieniach. Kontynuuj zdrowe odżywianie wybierając wariant diety Wege lub Free Wege z codziennym dodatkiem zakwasu buraczanego i imbirówki lub szotów. Do tego pij zalecaną dawkę wody niegazowanej między posiłkami. Kawę i zieloną herbatę możesz śmiało pić. Nie przesadzaj z intensywnym wysiłkiem fizycznym, wybierz krótki jogging, spacer, jogę, basen. Odkryj równowagę i poznaj najlepszą wersję siebie. Naucz się żyć z nowymi, lepszymi nawykami żywieniowymi J

 

Pamiętaj, że możesz liczyć na nasze wsparcie dietetyczne, porady i motywacje.

 

Nasze biuro pracuje od poniedziałku do piątku, w godzinach 8.00-16.00. W tym czasie jesteśmy absolutnie do Twojej dyspozycjiJ

 

Poniżej wymienię jeszcze obiecaną listę składników, którą Pan dr Damian Parol dołączył do szkolenia, jako produkty, które zawierają puryny w kolejności malejącej.

Przy dnie moczanowej należy obniżyć spożycie puryn do 200 mg dziennie. Nie powinniśmy ich liczyć, by nie zwariować i szybko się nie zniechęcić ale należy wdrożyć wszystkie opisane powyżej wskazówki i wyeliminować te produkty będące na szczycie listy.

 

Artykuł przygotowała dla Was:

Dietetyk Kasia Kowalik

Współtwórca Food Harmony Catering

 

Źródła puryn:

 

PRODUKT

mg puryny na 100g

Drożdże piwne

1810

Szprotki

804

Śledziona owcza

773

Drożdże pieczarnicze

680

Nori

591

Wątroba wołowa

554

Serce wieprzowe

530

Śledziona wieprzowa

516

Wątroba wieprzowa

515

Borowiki

488

Sardynki

480

Wątroba cielęca

460

Śledziona wołowa

444

Płuca wieprzowe

434

Śledziona cielęca

343

Nerki wieprzowe

334

Pstrąg

297

Wakeme

262

Tuńczyk

257

Wątroba drobiowa

243

Okoń

241

Serce owcze

241

Kminek

240

Sardela

239

Fasola mungo, sucha

222

Śledź peklowany

219

Nerki cielęce

218

Śledź atlantycki

210

Konina

200

Ikra śledzia

190

Soja, sucha

190

Baranina

182

Halibut

178

Pierś kurczaka

175

Łosoś

170

Mak

170

Gęś

165

Czarniak

163

Golonka wieprzowa

160

Karp

160

Golonka cielęca

150

Indyk

150

Łopatka wiperzowa

150

Stek wieprzowy

150

Gryka

149

Kraby

148

Krewetki

147

Płuca cielęce

147

Makrela

145

Kawior

144

Słonecznik, nasiona

143

Filet cielęcy

140

Łopatka cielęca

140

Podgradle wieprzowe

140

Szczupak

140

Plamiak

139

Kaczka

138

Królki

132

Sola

131

Fasola biała, sucha

128

Soczewica, sucha

127

Antrykot wołowy

120

Podgradle wołowe

120

Homar

118

Natto

114

Omułki

112

Salami

112

Łopatka wołowa

110

Nóżka kurczaka

110

Paluszki rybne

110

Polędwica wołowa

110

Rostbef wołowy

110

Sandacz

110

Stek wołowy

110

Ciecierzyca

109

Dorsz

109

Rodzynki sułtanki

107

Dzik, mięso

105

Siemię lniane

105

Musztarda

100

Boczek

96

Jęczmień

96

Groch

95

Płatki owsiane

94

Mózg cielęcy

92

Ostrygi

90

Frankfunterki

89

Groszek zielony

84

Mózg wieprzowy

83

Brokuły

81

Koncentrat pomidorowy

80

Lin

80

Soja, kiełki

80

Orzeszki ziemne

79

Karczochy

78

Parówki

78

Węgorz, wędzony

78

Morele suszone

73

Kakako

71

Brukselka

69

Tofu

68

Szczypiorek

67

Figi, suszone

64

Śliwki, suszone

64

Sezam

63

Proso

62

Czekolada mleczna

60

Ketchup

60

Mielonka

60

Pieczywo chrupkie

60

Raki

60

Sos sojowy

60

Pieczarki

58

Banan

57

Natka pietruszki

57

Pietruszka

57

Szpinak

57

Miso

55

Papryka czerwona

55

Szczaw

55

Zielona papryka

55

Kukurydza

52

Kalafior

51

Pszenica pełnoziarnista

51

Żyto

51

Bazylia

50

Boczniaki

50

Shiitake

49

Edamame

48

Kiwi

48

Dynia

44

Bób

43

Makaron jajeczny

40

Roszponka

38

Fasolka szparagowa

37

Migdały

37

Orzechy laskowe

37

Daktyle

35

Ryż

35

Bez czarny

33

Melon

33

Kapusta

32

Chrzan

31

Morele

30

Pigwa

30

Seler

30

Smardze

30

Bambus, pędy

29

Oliwki zielone

29

Winogrona

27

Czekolada gorzka

26

Orzechy włoskie

25

Por

25

Kabaczek

24

Śliwki

24

Orzechy brazylijskie

23

Szparagi

23

Jagody

22

Mleko sojowe

22

Makaron ramen

21,6

Bakłażan

21

Brzoskwinia

21

Bułki

21

Truskawki

21

Ananas

19

Arbuz

19

Awokado

19

Buraki

19

Kalarepa

19

Pomarańcze

19

Maliny

18

Bataty

17

Cytryna

17

Czerwone porzeczki

17

Czosnek

17

Endywia

17

Kurki

17

Marchewka

17

Agrest

16

Kapusta kiszona

16

Ziemniaki

16

Grejfrut

15

Jeżyny

15

Papryka zielona

15

Rzodkiew

15

Biały chleb

14

Jabłka

14

Koper włoski

14

Piwo

14

Cebula

13

Rzodkiewka

13

Sałata

13

Ser topiony

13

Cykoria

12

Gruszka

12

Rabarbar

12

Pomidory

11

Mozzarella

10

Twaróg

10

Serek wiejski

9,4

Jogurt

8,1

Mleko

8

Ogórek

7,3

Bire, ser

7,1

Edam, ser

7,1

Wiśnie

7,1

Cheddar, ser

6

Żółtko jaj

6

Jaja, całe

5

Białko jaj

2

Mleczko kokosowe

2

Majonez

1

 

 

Polecamy także

Promocje! Cennik
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij