INSULINOOPORNOŚĆ- czym jest? Jak sobie z nią radzić? Dieta i wskazówki
INSULINOOPORNOŚĆ- czym jest? Jak sobie z nią radzić? Dieta i wskazówki
19.06.2021
Insulinooporność jest coraz częstszym zaburzeniem, może dotyczyć nawet 10 milionów Polaków. Dane te mogą okazać się niedoszacowane, gdyż spory odsetek osób nie jest świadomy swoich zaburzeń. Ilość przypadków insulinooporności jest większa w krajach wysoko rozwiniętych, ponieważ styl życia, w szczególności dieta, ma ścisły związek z jej występowaniem.
Insulinooporność - co to jest ?
Insulinooporność to obniżona wrażliwości tkanek na działanie insuliny, hormonu który odpowiada m.in. za regulowanie poziomu glukozy we krwi. W wyniku tego stężenie glukozy może przyjmować nieprawidłowe wartości. Jeżeli insulinooporność nie zostanie w porę zdiagnozowana i nie będzie odpowiednio leczona, może to doprowadzić do zachorowania na cukrzycę typu 2, zespołu metabolicznego, chorób serca i układu krwionośnego, bezdechu sennego, niealkoholowego stłuszczenia wątroby czy zaburzeń gospodarki hormonalnej.
Co powinno nas zaniepokoić?
- nadmierna senność po posiłku w szczególności bogatym w węglowodany
- ochota na słodycze nawet po większym posiłku
- przyrost masy ciała (mimo normalnej diety, bez przejadania się, szczególnie w obrębie brzucha)
- obniżenie nastroju, rozdrażnienie i nadmierne zmęczenie
- problemy z pamięcią i koncentracją - „mgła” umysłowa
- bóle stawów,
- zmiany na skórze o typie acanthosis nigricans (rogowacenia ciemnego)
- uczucie zimna
- częste uczucie głodu w około 2-3 godziny po posiłku
- trudności ze zrzuceniem zbędnych kilogramów
Czy dieta może pomóc?
Dieta jest jednym z najważniejszych czynników które należy wdrożyć w celu leczenia insulinooporności. Choć nie ma jednej, uniwersalnej diety która byłaby idealnym rozwiązaniem dla wszystkich osób z insulinoopornością, istnieją diety które zostały przebadane i mogą przynieść wiele korzyści dla zdrowia.
NIE CHCESZ MYŚLEĆ O WŁAŚCIWEJ KOMPOZYCJI DIETY ZMAGAJĄC SIĘ Z IO, ZOSTAW TO NAM:
Diety dają nam kierunek żywieniowy w którym powinniśmy podążać, jedną z nich jest nasza dieta z niskim indeksem glikemicznym „NISKI IG”– którą nasza dyplomowana dietetyk Asia komponuje ze szczególną starannością, dbając o dobór składników z naciskiem na te o niskim i średnim IG, czyniąc potrawę o akceptowalnym ładunku glikemicznym. Wiedza oraz ciągły kontakt z Klientami pozwoliły obrać nam najlepsze szlaki żywieniowe, o które dba nasz zespół Kucharzy- dbając o jakość produktów, właściwą gramaturę, zdrowy sposób przyrządzania potraw, tak- aby nasi podopieczni Klienci czuli się doskonale, mimo doskwierających dolegliwości.
Dlatego też dbamy o odpowiednie dodatki w oferowanych potrawach, takie jak choćby źródła zdrowych tłuszczy, błonnik pokarmowy, super foods, szoty odpornościowe, zakwas buraczany naszej produkcji czy wartościowe napary, jak choćby te z morwy białej. Wykazano bowiem, że nienasycone kwasy tłuszczowe mają korzystny efekt na wrażliwość na insulinę, zmniejszenie ryzyka sercowo-naczyniowego i funkcję nerek u pacjentów z cukrzycą. Mogą one wpływać na florę bakteryjną jelit i w efekcie zmniejszać insulinooporność.
Dbałość o źródła błonnika pokarmowego w potrawach, także jest niezwykle istotna, błonnik powoduje, że cukier wolniej się trawi i wchłania do krwi. Spowolnione wchłanianie cukru stabilizuje poziom glukozy we krwi, dzięki czemu minimalizujemy ryzyko nagłych skoków i spadków glikemii. Im wyższy skok cukru po wysokocukrowym posiłku, tym wyższy jego spadek, a to powoduje nasilony wyrzut insuliny. Pojawia się głód i to głód na słodycze! Stąd też nasza konieczność opracowania optymalnej diety w formule 4 posiłków. Zdecydowanie lepiej jest przy IO jeść rzadziej i nie angażować trzustki do wyrzutów insuliny, dlatego optymalnie jest bazować wyłącznie na zaplanowanych posiłkach, nie podjadając w między czasie.
Ponieważ kluczem do zdrowia są jelita, nie skupiamy się wyłącznie na poziomie makroskładników w diecie i ładunku glikemicznym potraw, zadbamy też stałą „dostawę” kiszonek w naszych dietach i zielonych warzyw.
Nasze bestsellery
Odchudzająca, lekkostrawna, bogato odżywcza
1200 kcal
Popularna dieta, zwana dietą Adele
1000 / 1200 / 1500 kcal
Spektakularne efekty w 3 dni!
1000 kcal
Do swojego życia warto wprowadzić kilka zasad które pomogą nam unormować glikemię. Poniższe zasady wdrażamy komponując nasze MENU DIETY IG
- wyeliminuj z diety niezdrowe słodycze oraz produkty wykonane z białej mąki - warto wymienić je na fit słodkości pełne błonnika i o odpowiedniej kompozycji pod względem białek, tłuszczy i węglowodanów - codziennie udowadniamy Wam, że nawet słodkie dania mogą być zdrowe i dozwolone :)
- wyklucz soki owocowe i słodzone napoje - sięgaj po smoothie owocowo-warzywne z dodatkiem orzechów, pestek czy nasion, tłuszcz zawarty w orzechach spowalnia wchłanianie glukozy
- unikaj produktów typu light - wiele z nich ze względu na ograniczenie tłuszczu, w składzie zawiera dodatkowe cukry
- jedz regularnie, w równych odstępach czasu - w przypadku insulinooporności warto zmniejszyć liczbę posiłków do 4 w ciągu dnia, aby wydłużyć przerwy między posiłkami i pozwolić na “spadek” poziomu insuliny
- nie podjadaj
- dbaj o odpowiednią kompozycję na talerzu pod względem białek, tłuszczy i węglowodanów
- nie zapominaj o aktywności fizycznej
- unikaj używek jak papierosy czy alkohol
- wysypiaj się - minimum 8h dziennie
Ponieważ insulinooporność jest stanem dietozależnym jadłospis powinien składać się z produktów które nie będą powodowały dużych wyrzutów insuliny. Spożywana żywność powinna być jak najmniej przetworzona. Bardzo ważne jest wybieranie produktów o niskim i średnim indeksie i ładunku glikemicznym.
Tutaj pojawia nam się pytanie czym jest indeks glikemiczny i co on ma wspólnego z ładunkiem glikemicznym?
Indeks glikemiczny jest to wskaźnik, który opisuje wpływ spożycia określonej ilości produkty, na poziom glukozy we krwi w ciągu 120 minut od jego spożycia. Produktem odniesienia jest glukoza - posiada ona wskaźnik IG na poziomie 100.
Im wyższy indeks glikemiczny, tym spożywany produkt powoduje szybszy wyrzut glukozy, a co się z tym wiąże także duży skok insuliny. Produkty posiadające niski indeks glikemiczny trawią się wolniej i nie powodują takich gwałtownych wahań glukozy.
Poniżej pokazujemy podział ze względu na wartość IG:
- niski indeks glikemiczny do 55
- średni indeks glikemiczny od 55-70
- wysoki indeks glikemiczny powyżej 70
Indeks glikemiczny posiada jednak dość istotną wadę, gdyż nie bierze pod uwagę wielkości zjadanych porcji, a ma to spore znaczenie, jeśli chodzi o odpowiedź glikemiczną naszego organizmu. Najprościej mówiąc - można pozwolić sobie na spożycie produktów z wysokim indeksem glikemicznym, jeżeli ich ilość będzie niewielka i zostanie wkomponowana w danie składające się w większości z produktów o niskim IG.
Dlatego równie ważnym parametrem jest ładunek glikemiczny.
Ładunek glikemiczny jest iloczynem indeksu glikemicznego i zawartości węglowodanów przyswajalnych zawartych w danym produkcie lub potrawie.
Wartości ładunku glikemicznego:
- niski to wartość mniejsza bądź równa 10,
- średni do 19,
- wysoki ŁG to ten większy lub równy 20.
PRZYKŁADY:
I tak rodzynki mają taki sam indeks glikemiczny jak buraki gotowane (IG=65). Natomiast ładunki glikemiczne obu produktów (w 100g) zupełnie się różnią! ŁG rodzynek to 40, a buraków 5.
Kolejnym przykładem może być arbuz, ma on wysoki indeks glikemiczny IG = 72 i czekolada mleczna która ma niski indeks glikemiczny IG= 49, ale porcja 100g arbuza będzie miała ładunek glikemiczny ŁG= 5, a dwa paski czekolady mlecznej (35g) ma ŁG=11.
Wiedza ta jest niezwykle istotna przy odpowiednim komponowaniu posiłków, dlatego nawet w naszych zestawach mogą pojawić się produkty z wyższym IG, jednak zostaną one użyte w niewielkiej ilości i będą prawidłowo wkomponowane w cały posiłek.
W diecie dla osoby z insulinoopornością każdy posiłek powinien być prawidłowo zbilansowany pod względem zawartości białek, tłuszczów i węglowodanów. Daje to gwarancję utrzymywania wyrzutów insuliny na stałym poziomie.
O tym pamiętaj:
- Chłodzenie i podgrzewanie: produkty które po ugotowaniu schłodzimy, a później ponownie podgrzejemy mają niższy IG, niż te zjedzone zaraz po ugotowaniu - tak dokładnie działa dieta pudełkowa
- Produkty suszone czy pieczone mają niższy IG niż ugotowane
- Produkty nierozgotowane czyli ugotowane al dente, a także te ugotowane w minimalnej ilości wody lub bez niej mają niższy IG
- Do posiłku z węglowodanami dołóż źródło białka
- Nie zapominaj o błonniku
- Obecność tłuszczy spowalnia trawienie i wchłanianie węglowodanów
- Wybieraj owoce mniej dojrzałe
- Nie przechowuj długo warzyw bulwiastych czy korzeniowych. Niższy IG mają np młode ziemniaki :)
- Unikaj rozdrabniania
Czy można wyleczyć insulinooporność?
Tutaj nie ma jednoznacznej odpowiedzi - duże znaczenie ma to, dlaczego w insulinooporność wystąpiła. Jeżeli powodem jest zły styl życia czyli niezdrowa dieta, brak aktywności fizycznej, używki, stres i problem z nadmiernymi kilogramami istnieje duża szansa na odwrócenie tego stanu. Najczęściej wystarczy wprowadzić zdrowe nawyki i zadbać o odpowiednią dawkę ruchu, a także zredukować wagę aby poprawić swoje wyniki badań. Jeżeli natomiast insulinooporność jest wynikiem innych chorób, zaburzeń czy uwarunkowaniem genetycznym wyleczenie jej może być trudniejsze ale nie oznacza to, że niemożliwe.
Pamiętajcie, że jak w przypadku wielu problemów zdrowotnych podstawą jest kompleksowe działanie. Jeżeli zauważyliście u siebie niepokojące objawy, pierwszym krokiem powinna być wizyta u lekarza. My natomiast zalecamy wprowadzenie zdrowej diety, ruchu i dbanie o siebie niezależnie od tego czy insulinooporność u Was występuje, czy też nie :)
Jeżeli w Waszej głowie pojawiają się dodatkowe pytania serdecznie zapraszamy do kontaktu. Diety, które rekomendujemy to nasza dieta NISKI IG, a także SIRT, która także przynosi pożądane efekty u naszych Klientów- podopiecznych. Staramy się jak tylko możemy, by oferowane pudełeczka przyniosły Wam ulgę, zdrowie i radość, bo oprócz walorów prozdrowotnych, a wręcz leczniczych, jak zawsze stajemy na rzęsach, by było PYSZNIE I RÓŻNORODNIE. W końcu z Food Harmony dieta to przyjemność.
Zapraszamy do kontaktu w przypadku pytań i chęci konsultacji z dietetykiem. Państwa zdrowie i zadowolenie, jest naszym PRIORYTETEM :)
Tel: 577-939-222
hello@cateringfoodharmony.pl