Dlaczego Food Harmony to

NAJLEPSZY CATERINGDLA CIEBIE

Bo dokładnie
wiemy czego potrzebujesz!
wybierz dietę odpowiednią dla siebiestrzałka
Kształtowanie systemu odpornościowego za pomocą diety

Kształtowanie systemu odpornościowego za pomocą diety
data14.05.2021
dataPorady, dieta pudełkowa

Od naszej odporności będzie zależało jak długo i w jakiej kondycji przeżyjemy życie. Czy zatem lepiej czekać na moment, w którym będziemy się musieli ratować niezbędnymi medykamentami, czy też iść przez życie, pełni energii, sił i chęci? Czyż nie lepiej jest zapobiegać, aniżeli leczyć?

Aby żyć musimy jeść i pić, brzmi banalnie. Nadal jednak nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak ogromną rolę w kształtowaniu naszej kondycji i podatności na choroby czy wirusy pełni właściwa dieta i nasze wybory żywieniowe.

Nasze bestsellery

Dobrze zbilansowana, zdrowa dieta na codzień. 1200 kcal / 1500 kcal / 1800 kcal / 2000 kcal / 2500 kcal
Wegetariańska dieta z rybami, bezglutenowa bez nabiału. 1200 kcal / 1500 kcal / 1800 kcal / 2000 kcal / 2500 kcal

Wzmocnienie odporności jest ważne, by nasz organizm sam mógł się bronić przed wirusami, bakteriami i grzybami. Gdy do naszego organizmu wtargną drobnoustroje chorobotwórcze, budzi się układ odpornościowy (układ immunologiczny). Do walki stają białe ciałka krwi – limfocyty. Dzięki produkowanym przez siebie związkom chemicznym, czyli przeciwciałom, unieszkodliwiają chorobotwórcze drobnoustroje.

Jak wzmocnić odporność?

Zacznijmy dzień od wypicia szklanki wody. Mieszanina ciepłej wody, soku z cytryny z odrobiną miodu o poranku pobudza układ pokarmowy do wzmożonej pracy i ułatwia wypróżnianie. Dodatek soku z cytryny i miodu dobrej jakości będzie stanowił źródło wit. C, probiotyków i antybiotyków, czyli składników cennych dla naszej odporności. Podczas snu wraz z oddychaniem i poceniem się tracimy aż do 1,7 l wody. Taka szklanka wody na dzień dobry to również dobry ruch w uzupełnianiu płynów.  

Chwilkę później zjedz zdrowe, nieprzetworzone śniadanie. Zjedz je do godziny od przebudzenia. Właściwa dawka sycącej energii postawi nas na nogi lepiej niż podwójne espresso! To również pierwszy krok w drodze do codziennego kształtowania Twojej odporności.  Oczekiwanie na hot-doga na stacji będzie trwało tyle samo co samodzielnie zmiksowanie w domu płatków owsianych z owocami czy przygotowanie pełnoziarnistej kanapki z masą warzyw.  Jeśli masz możliwość skorzystaj z naszego cateringu i ciesz się gotowymi, różnorodnymi posiłkami przygotowanymi przez wykwalifikowanych kucharzy i dietetyka. Bariera w postaci braku czasu to tylko Twoja wymówka, bo ile czasu poświęcasz na sprawdzenie Facebook’a czy Instagrama? 

Kolejne posiłki jedz regularnie, czyli średnio co 3 godziny, a ostatni posiłek spożyj na 2-3 godziny przed snem.  Utrwalenie podstawowych zasad co do właściwego planowania posiłków to dobry start.

KLUCZOWA JEST JEDNAK WŁAŚCIWA KOMPOZYCJA POTRAW BO TO W NICH PRZEMYCASZ TO CO CI SŁUŻY!

Jedz kolorowo – niech Twoje talerze uginają się od warzyw!

Warzywa i owoce to naturalne źródło witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego i enzymów trawiennych. Szczególnie ważne jest włączenie do diety warzyw i owoców, które zawierają witaminę C i ß-karoten. Beta-karoten chroni grasicę (główny gruczoł układu odpornościowego ) przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jest ścisły związek między spożyciem beta-karotenu a zmniejszeniem ryzyka infekcji i ogólną poprawą funkcjonowania układu odpornościowego.

Zawartość witaminy C w 100g wybranych produktów spożywczych
natka pietruszki 178 mg
papryka czerwona 144 mg
brukselka 94 mg
brokuły 83 mg
porzeczki czarne 182,2 mg
truskawki 66 mg
kiwi 59 mg
pomarańcze 49 mg
Zawartość BETA-karotenu w 100g wybranych produktów spożywczych
marchewka 9938 µg
natka pietruszki 5410 µg
jarmuż 5350 µg
szpinak 4243 µg
boćwina 4020 µg
szczaw 3848 µg
szczypiorek 3400 µg
papryka czerwona 3165 µg
morela 1523 µg
melon 1100 µg
brzoskwinia 595 µg
śliwka 295 µg

Witaminy i składniki mineralne szczególnie potrzebne do budowania naszej odporności:

Składniki mineralne, które zwiększą Twoją odporność:

Owoce w diecie

Postępuj z nimi roztropnie, wybieraj szczególnie te sezonowe oraz z niską zawartością cukrów. Najzdrowsze są intensywnie kolorowe. Zjadaj je ze skórką. Przyrządzaj z nich koktajle- a nie soki! Maliny, jagody, borówki, wiśnie, aronie, porzeczki, truskawki- stanowią bardzo dobre źródło antyoksydantów i witaminy C. Cenne są także owoce cytrusowe i agrest.

Dodawaj czosnek, cebulę, kurkumę i imbir gdzie tylko się da!

Te produkty stanowią silną broń przeciwko bakteriom, wirusom i pasożytom. Świeży, przeciśnięty przez praskę  czosnek wydziela allicynę, która posiada silniejsze działanie antybiotyczne niż penicylina. Cebula natomiast jest źródłem fitoncyd – naturalnych substancji o działaniu bakteriobójczym. Ponadto stanowi świetne źródło witaminy C. Zarówno w cebuli jak i czosnku drzemie ogromny potencjał antyoksydacyjny. IMBIR to także silna broń w trosce o naszą odporność. Działa przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i wzmacniająco na organizm. Dodawaj go do sosów, potraw oraz przyrządzaj z nich napary.

Kiszonki – ich nigdy dość!

Ostre przyprawy:

Mają właściwości bakteriobójcze i oczyszczające, co wzmacnia układ odpornościowy. Do przygotowywanych potraw dodawaj: np. pieprz cayenne, gałkę muszkatołową, curry, chili czy imbir. Dodawaj je do kaszotta, risotta, rozgrzewających zup i kremów.

Cenne dla odporności zioła

Sen i aktywność fizyczna – to także Twoja tarcza!

Przemęczony organizm jest bardziej podatny na infekcje. Kiedy śpisz głęboko i nic cię nie wybudza, wzrasta liczba limfocytów w twoim organizmie. Powinniśmy wypoczywać w całkowitej ciemności i ciszy, bo tylko wtedy w szyszynce wydziela się melatonina, odpowiedzialna za prawidłowy rytm dobowy i  funkcjonowanie układu odpornościowego.

Co najmniej 3 razy w tygodniu poświęcaj 30 minut na ruch. Regularna aktywność fizyczna o umiarkowanej intensywności zmniejsza podatność na choroby – w przeciwieństwie do nieaktywnego trybu życia oraz wysiłków o dużej intensywności. Wysiłek zwiększa liczbę i aktywność makrofagów, poprawiając ich skuteczność w zwalczaniu bakterii i wirusów. Ćwiczenia o umiarkowanej intensywności przyczyniają się także do wzrostu aktywności białych krwinek, zmniejszając w ten sposób ryzyko rozwoju zakażeń i chorób autoimmunologicznych.

Rezygnuj z używek, które nie wnoszą nic wartościowego do Twojego organizmu i dają złudne poczucie szczęścia!

Jeśli nie czujesz się na siłach samodzielne zadbać o swoją dietę, zaufaj nam.

W każdym posiłku naszej diety znajdziesz cenne dla swojej odporności składniki pożywienia, połączone w niezwykły sposób przez nasz zespół kucharzy. O wartościową i smaczną kompozycje potraw dba Madzia – specjalistka komponowania smacznych i zdrowych potraw, autorka bloga żywieniowego Thermodieta i Food Harmony oraz Kasia – dietetyk i strażniczka wartości odżywczych posiłków. Staramy się mocno aby dieta była różnorodna i skuteczna. Zapraszamy! ♥️

Polecamy także

Promocje! Cennik
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij