Post warzywno – owocowy
Dieta warzywno-owocowa nie przekracza 700 kcal w postaci 4 posiłków dziennie, co gwarantuje uruchomienie mechanizmów detoksu wewnątrzkomórkowego. Codzienny zestaw dopełniamy zakwasem buraczanym i szotami imbirowo-cytrynowymi z kurkumą. Posiłki postu skomponowane są z warzyw niskoskrobiowych i niskocukrowych z pewnymi owocowymi wyjątkami, takimi jak: jabłka, grejpfruty, cytryny, kiwi, granat, pomarańcze, porzeczki, wiśnie, jagody, maliny, borówki i śliwki w niewielkich ilościach. Smak potraw udoskonalamy naturalnymi ziołami i przyprawami. Część składników diety jest surowa, pozostałe składniki poddane obróbce kulinarnej jak gotowanie i pieczenie na parze.
Cel postu:
- Pozbycie się wieloletnich złogów i uszkodzonych tkanek (organizm wykorzystuje je jako źródło energii).
- Uruchomienie mechanizmu odżywiania wewnętrznego i zdolności do samoleczenia.
- Regeneracja komórek.
- Usunięcie toksyn, przywrócenie funkcji wszystkich przemian.
- Wspomaganie leczenia.
- Wyłączenie ośrodku głodu na czas postu.
- Dostarczenia skondensowanej dawki witamin, składników mineralnych, fitozwiązków i błonnika pokarmowego.
Jak długo stosować post? Post to okresowa kuracja. Można ją stosować 1 dzień w tygodniu, 1 tydzień w miesiącu, a przy poważniejszych chorobach, 4-6 tygodni, pod warunkiem posiadania odpowiednich rezerw tłuszczowych. Więcej o zasadach diety i intencji postu znajdzie w artykule na naszej stronie.