Topinambur- siła drzemiąca w bulwie

Przygotowaliśmy dla Was, a i dla siebie przy okazji na dzisiejszą kolację krem z topinamburu. To mało znane warzywo wzbudziło w nas ciekawość. Dotychczas wiedziałyśmy jedynie, że to przysmak dzików. Przy głębszym poznaniu doszłyśmy do wniosku, że musi znaleźć się obowiązkowo w naszym zdrowym menu. W trakcie poszerzania wiedzy na temat tej roślinki, by przekazać Wam uzasadnienie wyboru takiej zupki, zadzwoniła do nas Szanowna Klientka- Pani Doktor, wyrażając zadowolenie z wykorzystania topinamburu w naszym cateringu.

Okazało się, że obfitująca w nim linulina jest powszechnie wykorzystywana w leczeniu zaburzeń trawiennych, przyczyniając się do wzrostu korzystnych bakterii probiotycznych, a także rekomendowana jest diabetykom przez obniżanie poziomu cukru we krwi. Nasza rozmówczyni potwierdziła zdrowotne właściwości topinamburu na kanwie poprawy wyników prowadzonych przez siebie pacjentów. Co ciekawsze, to tylko namiastka jego potencjału, dodatkowo bowiem wspomaga leczenie chorób sercowo-naczyniowych i UWAGA- opóźnia procesy starzenia <3.

Więcej ciekawostek o topinamburze znajdziecie w tym badaniu:

http://phie.pl/pdf/phe-2015/phe-2015-1-064.pdf

Dziękujemy Pani Aniu za przyjemne szkolenie telefoniczne 🙂

Pozdrawiamy,

Kasia i Madzia


Please follow us: