PRZEPIS NA FIT CZEKOLADOWE MUFFINKI

Mocno czekoladowe, puszyste i mięciutkie – najlepsze czekoladowe muffinki, które przygotujesz w kilka minut. Potem już tylko czekasz, aż się upieką. Na pewno zagoszczą w naszych pudełeczkach. Muffinki te sa idealnym rozwiązaniem na śniadanie lub przekąskę, również na wynos. Jeżeli macie mało czasu, można przygotować zapas i zamrozić. Po wyjęciu wystarczy odczekać ok 15 minut i są gotowe do spożycia.

SKŁADNIKI:

  • 130 g płatków owsianych
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 3 banany
  • 2 jajka
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 30 g oleju kokosowego
  • 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C
  • 80 g czekolady szatkujemy drobno lub rozdrabniamy w blenderze. Przekładamy do osobnej miseczki
  • Mąkę owsianą i siemię lniane miksujemy w blenderze na mąkę. . Przekładamy do osobnej miseczki.
  • Blendera przekładamy banany, jajka, mleko kokosowe, szczyptę soli, sodę, cynamon, kakao, olej kokosowy, wanilię. Miksujemy.
  • Dodajemy mąkę owsianą. Miksujemy na średnich obrotach do uzyskania gęstej konsystencji.
  • Dodajemy poszatkowaną czekoladę. Mieszamy.
  • Foremki do muffinek natłuszczamy olejem kokosowym (najłatwiej używające pędzelka kuchennego). Wypełniamy muffinki po brzegi.
  • Pieczemy 30 min
Please follow us: