Post warzywno – owocowy

Grudzień to czas, gdy zaczynamy przyglądać się swojej sylwetce i zastanawiamy się nad sposobami wciśnięcia się w ulubioną sukienkę 😉 Warto więc wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i owoców, które wykazują się korzystnym wpływem na zdrowie. Nie bez przyczyny stanowią one podstawę najnowszej piramidy żywienia, stworzonej przez ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.

Post warzywno – owocowy w cateringu dietetycznym

Okresowy post warzywno- owocowy w naszym cateringu Food Harmony, stanowi bardzo dobrą drogę do budowania odporności i kształtowania właściwej kondycji jelit. W czasie trwania postu zachodzą procesy autofagii, czyli organizm trawi niepotrzebne lub zbędne elementy, nie powodując śmierci komórki. Aktywowana autofagia zapobiega powstawaniu chorób sercowo- naczyniowych, neurologicznych bądź cukrzycy. Najlepiej poznanym czynnikiem wywołującym te proces jest okresowy post. Poza tym, w czasie jego stosowania aktywują się sirtuiny, związki odpowiedzialne za regulację procesów metabolicznych, systemów naprawczych organizmu i opóźniania procesów starzenia. Warto więc bliżej przyjrzeć się zasadności stosowania postu warzywno- owocowego. Podczas jego trwania redukcji ulega tkanka tłuszczowa (a szczególnie tłuszcz trzewny), normalizuje się poziom glukozy we krwi, a zwiększona podaż błonnika wpływa na skrócenie czasu pasażu jelitowego. 

W obecnych czasach bywa, że podstawę diety stanowi niestety żywność przetworzona, z dużą ilością cukru i tłuszczów trans, która wpływa na powstawanie chorób cywilizacyjnych. Natomiast post warzywno- owocowy, oparty na naturalnych produktach roślinnych, może stać się dobrym wstępem do wprowadzenia zdrowych nawyków żywieniowych do diety. Podczas jego stosowaniu zmniejszają się zachcianki na słodkie produkty, używki, pięknieje cera, a dodatkowe centymetry ulegają zgubieniu.

Jeśli czujesz się ociężale, chcesz oczyścić organizm, zyskać lepsze samopoczucie, wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe, skorzystaj z oferowanego przez nas postu diety pudełkowej ► https://cateringfoodharmony.pl/dieta-post-warzywno-owocowy.W skład zestawów wchodzą szaszłyki warzywne, faszerowane warzywa, zupy na ciepło, ratatouille, które stanowią bazę naszego postu. Oprócz sałatek ze świeżymi warzywami i zup staramy się również przygotowywać dużo zielonych koktajli, pełnych skoncentrowanych dawek witamin, antyoksydantów (flawonów, antycyjanów) i błonnika pokarmowego. Dodatkowo codziennie dodajemy zestaw shotów (imbir, cytryna, kurkuma, woda) oraz zakwas buraczany.

 

Składniki na post warzywno – owocowy

W przygotowywanych posiłkach bazujemy na:

  • warzywach korzeniowych- marchew, pietruszka, seler, chrzan, burak, rzodkiew, kalarepa, rzepa,
  • liściastych-  sałata rzymska, lodowa i czerwona, roszponka, rukola, szpinak, seler naciowy, koperek, natka pietruszki, jarmuż, botwinka, rzeżucha i naturalne zioła,
  • psiankowatych- papryka, pomidor, bakłażan,
  • kapustnych- kapusta biała, czerwona, pekińska, kalariof, brokuł, brukselka, kalarepa,
  • dyniowatych- ogórek, dynia, kabaczek, cukinia,
  • niektórych owocach- jabłko, granat, kiwi, porzeczki, śliwki, cytryny, grejpfruty, wiśnie, jagody, maliny, pomarańcze, borówki.

Posiłki są zróżnicowane, atrakcyjne kolorystycznie, a ich kaloryczność nie przekracza 600kcal na dzień.  Duża objętość potraw wraz z obfitą ilością błonnika wpływa na uczucie sytości.

Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem urządzenia Thermomix i planujesz zastosować post warzywno-owocowy samodzielnie, to mamy też coś dla Ciebie. Opracowany zbiór przepisów na naszej stronie: www.thermodieta.pl to różnorodny tygodniowy plan posiłków warzywno-owocowych, które przygotujesz w TM. Podpowiemy Ci jak jeść zdrowo,  różnorodnie i pysznie bo to nasza specjalność.

UWAGA: Postu nie powinny przechodzić osoby przyjmujące leki hamujące układ immunologiczny (sterydy, cytostatyki), osoby z chorobą Addisona, krańcową niewydolnością narządów, po przeszczepach, chorzy na nowotwory w trakcie chemioterapii i zaawansowanych stadiach. Kolejne przeciwwskazania to: dializa nerek, nadczynność tarczycy, krańcowa marskość wątroby, depresja, cukrzyca typu I, ostra porfiria, niedoczynność nadnerczy, okres ciąży i karmienia piersią.

 

Jak długo stosować post warzywno owocowy?

Post to okresowa kuracja. Można ją stosować 1 dzień w tygodniu, 1 tydzień w miesiącu, a przy poważniejszych chorobach, 4-6 tygodni, pod warunkiem posiadania odpowiednich rezerw tłuszczowych. Osobiście stosujemy post naszej diety pudełkowej dość regularnie, średnio co 3 miesiące na okres 1-2 tygodni.