Opakowania w cateringach dietetycznych: które najlepsze?

To co dzisiaj wyrzucamy będzie problemem dla kilku pokoleń!

Zapraszamy do lektury bardzo ciekawego i rzeczowego artykułu wyjaśniającego postępowanie, plusy i minusy opakowań stosowanych w cateringach dietetycznych, w tym również w naszym 🙂

Rocznie na świecie powstaje ok. 350 mln ton odpadów z tworzywa sztucznego. W samej tylko Polsce jest to 650 tys. ton. Każdy odpad tego typu rozkłada się od 150 do 400 lat, w zależności od rodzaju tworzywa. To co dzisiaj wyrzucamy będzie problemem dla kilku pokoleń.

Plastik jest właściwie wszechobecny w naszym życiu i całkowita rezygnacja z niego jest raczej niemożliwa. Jedyną odpowiedzią na taki stan rzeczy wydaje się być recykling, tj. system organizacji obiegu materiałów, które mogą być wielokrotnie przetwarzane. Ma on głównie na celu ograniczenie zużycia surowców naturalnych i zmniejszenie ilości odpadów, maksymalizację ponownego wykorzystania materiałów odpadowych i minimalizację nakładów na ich przetworzenie.

Aby recykling był możliwy, potrzebna jest prawidłowo przeprowadzona segregacja. I to już u samego źródła, czyli już w naszych domach. Zależy ona od naszej codziennej postawy, od naszych nawyków i decyzji, które mniej lub bardziej świadomie, podejmujemy w zakresie generowanych śmieci. Jeśli już podejmiemy wysiłek segregacji – warto zadbać o szczegóły – jak wyczyszczenie pojemnika z jedzenia i dokładne oderwanie folii zgrzewczej. Czasami dopiero takie “dokładne” działanie przeniesie realną możliwość recyklingu danego opakowania.

Problem odpadów opakowaniowych z tworzyw sztucznych dotyczy także pudełek po posiłkach cateringowych. Posiłki pakowane są i wydawane w kilku rodzajach opakowań, my przedstawiamy Wam dwie najlepsze obecnie opcje, które stosujemy w naszym cateringu:

Pojemniki z plastiku typu PP oraz PET

Są to dwa rodzaje tworzyw sztucznych, które są najbardziej bezpieczne do użytkowania do kontaktu z żywnością), zazwyczaj są koloru białego, czarnego lub przeźroczyste.

Czy kolor pudełka ma znaczenie? TAK!

Catering Food Harmony od początku używa opakowań białych i nie bez przyczyny. Okazuje się bowiem, że pudełka koloru czarnego sprawiają dość duży kłopot w procesie recyklingu. Każdy recykling zaczyna się od właściwego zbierania i sortowania odpadów. W sortowniach tworzywo sztuczne jest automatycznie sortowane na różnych etapach w zależności od rodzaju polimeru i koloru.

Problem pojawia się w przypadku tworzyw sztucznych barwionych koncentratami czarnymi, gdyż nie są one identyfikowane w trakcie sortowania. W efekcie tworzywa takie powodują wiele problemów w dalszych etapach recyklingu lub kończą na składowisku odpadów. Co to w praktyce znaczy: nie są odsortowywane przez maszyny, może je odsortować tylko człowiek stojący na linii – a to zwyczajnie wymaga znacznie większych nakładów pracowniczych.

Pojemniki białe są rozpoznawane i odsortowywane przez automatyczne sortownie, dlatego tez w przypadku pojemników plastikowych są one obecnie lepszym rozwiązaniem.

Sposób postępowania z takim pudełkiem z cateringu dietetycznego:
– odrywamy dokładnie folię z wierzchu
– zjadamy posiłek
– oczyszczone z resztek jedzenia pudełko wyrzucamy razem z folią do ŻÓŁTEGO KONTENERA (lub innego przeznaczonego na TWORZYWA SZTUCZNE).

Ekologiczne opakowania z pulpy roślinnej:

Ekologiczne pudełka wykonane z pulpy trzcinowej powleczone cienką warstwą poliestrową, którą można łatwo oddzielić. To również pudełka, które można domówić w naszym cateringu dietetycznym w opcjach dodatkowych za opłatą 5 zł/ dzień.

ZAMÓW DIETĘ – TUTAJ

Więcej informacji o naszych ekologicznych opakowaniach znajdziesz również TUTAJ.

Sposób postępowania z eko pudełkiem:
– odrywamy dokładnie folię z wierzchu
– zjadamy posiłek
– myjemy i odrywamy warstwę poliestrową i umieszczamy razem z folią z wierzchu w ŻÓŁTYM KONTENERZE( lub innym przeznaczonym na TWORZYWA SZTUCZNE ).
– pozostałą część z pulpy trzcinowej wyrzucamy do kontenera przeznaczonego na odpady organiczne.
Jeżeli nie uda nam się oddzielić warstwy poliestrowej, to po oczyszczeniu z resztek jedzenia pudełko wraz z folią z wierzchu wyrzucamy do ŻÓŁTEGO KONTENERA ( lub innego przeznaczonego na TWORZYWA SZTUCZNE ).

Ekologiczne pudełka wykonane z pulpy celulozowej powleczone cienką warstwą poliestrową, którą można łatwo oddzielić. Te pojemniki wydają się być w chwili obecnej najlepszą możliwą opcją opakowań jednorazowych dostosowanych do potrzeb cateringów dietetycznych. Nawet jeśli wyrzucimy je z folią która pokrywa pudełko, są traktowane jak kartony po sokach – odpad dobrze znany, sortownie sobie z tym poradzą.

Dokładne oderwanie tej “folijki”, to gra warta świeczki 😉 – wtedy prawie całe pudełko można wyrzucić do odpadów papierowych lub organicznych, a tylko zewnętrzną folię zgrzewczą i wewnętrzą wyrzucamy do plastiku.

Sposób postępowania z tym eko pudełkiem:
– odrywamy dokładnie folię z wierzchu
– zjadamy posiłek
– myjemy i odrywamy warstwę poliestrową i umieszczamy razem z folią z wierzchu w ŻÓŁTYM KONTENERZE( lub innym przeznaczonym na TWORZYWA SZTUCZNE ).
– pozostałą część papierową wyrzucamy do NIEBIESKIEGO KONTENERA (lub innego przeznaczonego na PAPIER ).
Jeżeli nie uda nam się oddzielić warstwy poliestrowej, to po oczyszczeniu z resztek jedzenia pudełko wraz z folią z wierzchu wyrzucamy do ŻÓŁTEGO KONTENERA ( lub innego przeznaczonego na TWORZYWA SZTUCZNE ).

Opakowania z pulpy trzcinowej są ekologiczne, biodegradowalne i przyjazne dla środowiska.

Torby w których dostarczane są pudełka cateringów dietetycznych

Torby wykonane są w całości z papieru, nadającego się w 100% do recyklingu. Po wyjęciu pudełek z cateringu dietetycznego możemy używać ich wielokrotnie lub wyrzucić do NIEBIESKIEGO KONTENERA (lub innego przeznaczonego na PAPIER). Na ten moment nie istnieje możliwość zwrotu czy wymiany toreb w cateringach dietetycznych w związku z problemami logistycznymi.

Temat ekologicznych opakowań wzbudza zarówno w branży, jak i wśród konsumentów bardzo wiele kontrowersji.  Ważne aby opakowania segregować! Jeśli będą prawidłowo posegregowane nie trafią na wysypisko, a zostaną powtórnie wykorzystane. Ważne są też takie małe rzeczy – jak całkowite oderwanie folii wierzchniej, czy dokładne opróżnienie pojemników przed ich wyrzuceniem do odpowiedniego kontenera.*

Tymczasem jednak najwięcej zależy właśnie od nas! To my w ostateczności decydujemy co się stanie z pudełkiem z cateringu dietetycznego, czy trafi do recyklingu czy też na wysypisko. Pamiętajmy o tym 🙂

Małymi krokami do celu 🙂

* https://dietly.pl/