Post warzywno – owocowy

Dieta warzywno-owocowa nie przekracza 700 kcal w postaci 4 posiłków dziennie, co gwarantuje uruchomienie mechanizmów detoksu wewnątrzkomórkowego. Codzienny zestaw dopełniamy zakwasem buraczanym i szotami imbirowo-cytrynowymi z kurkumą. Posiłki postu skomponowane są z warzyw niskoskrobiowych i niskocukrowych z pewnymi owocowymi wyjątkami, takimi jak: jabłka, grejpfruty, cytryny, kiwi, granat, pomarańcze, porzeczki, wiśnie, jagody, maliny, borówki i śliwki w niewielkich ilościach. Smak potraw udoskonalamy naturalnymi ziołami i przyprawami. Część składników diety jest surowa, pozostałe składniki poddane obróbce kulinarnej jak gotowanie i pieczenie na parze.

Cel postu:

  • Pozbycie się wieloletnich złogów i uszkodzonych tkanek (organizm wykorzystuje je jako źródło energii).
  • Uruchomienie mechanizmu odżywiania wewnętrznego i zdolności do samoleczenia.
  • Regeneracja komórek.
  • Usunięcie toksyn, przywrócenie funkcji wszystkich przemian.
  • Wspomaganie leczenia.
  • Wyłączenie ośrodku głodu na czas postu.
  • Dostarczenia skondensowanej dawki witamin, składników mineralnych, fitozwiązków i błonnika pokarmowego.

Jak długo stosować post? Post to okresowa kuracja. Można ją stosować 1 dzień w tygodniu, 1 tydzień w miesiącu, a przy poważniejszych chorobach, 4-6 tygodni, pod warunkiem posiadania odpowiednich rezerw tłuszczowych. Więcej o zasadach diety i intencji postu znajdzie w artykule na naszej stronie.